Sport

Spanyolfal a Merész álmok útjában

Merész András (merész andrás, vizes vb 2013)
Merész András (merész andrás, vizes vb 2013)

A vb-t megelőző közös edzőtáborozás során a hollandok egyszer nagyon elvertek minket, nagyjából úgy, vagy még jobban, mint mi most őket. Merész András szövetségi kapitány akkor sem aggodott, míg most, az elődöntőbe jutás után is higgadtan értékelt. Nyilván lesz recept szerdára, a házigazdák ellen is. Kérdés: legyőzhetőek-e a spanyolok otthon?


Így örültek a magyar lányok a világversenyeken sorozatban elért 5. elődöntőnek
Fotó: MTI

Hétfő este a hollandusok alapos elverésével világbajnoki elődöntőbe jutott a nőivízilabda-válogatott.  “A 11-7-es győzelem után meg lehet említeni, hogy a harmadik-negyedik negyedben nem igazán tudtunk támadást végigvinni, mert folyamatosan kontrát fújtak ellenünk. Ennek a felében mi is ludasak voltunk, a többinél viszont teljesen érthetetlen, miért ítéltek ellenünk. Illetve, én értettem, kicsit számítottam is rá… Mégis, az egészben az a legfontosabb, hogy a csapatnak volt tartása, nem jött zavarba” – nyilatkozta a mérkőzést követően Merész András edző a waterpolo.hu-nak.

Ugyanakkor kár a bírókkal, pontosabban az argentin Möller sporttárssal foglalkozni, hiszen amit a lányok az első félidőben produkáltak az káprázatos volt. A 7-1-es vezetés annyira sokkolta a hollandokat, hogy onnan már képtelenség volt a talpraállás – még akkor is, ha már a levegővételért is kontrát fújtak Bujka Barbara ellen…

Merész András okkal büszke tanítványaira
Fotó: MTI

“Megmondom miért nem aggódtam különösebben” – mesélte Merész, utalva arra a pillanatra, amikor az ellenfél felzárkózott 9-7-re. “Mert a negyed elején azt mondtam a lányoknak, akár három gólt is kaphatunk, akkor sem dől össze a világ. Mert ha nyugodtak maradunk és végigjátsszuk a támadásainkat, akkor az elég kell legyen.”

Mauro Maugeri,a hollandok szövetségi kapitánya sem keresi másban a hibát. Úgy látta jobban játszott a magyar csapat.

„Ugyan mi nyitottuk meg a gólok sorát, de aztán az első két negyedben nem voltunk képesek a magyarok kapujába találni.Tudtuk hogy erősek, jól lőnek, s jobban is játszottak. Nekünk fejlődni kell még. Szerettünk volna kiegyensúlyozottabban játszani, de túl későn reagáltunk” – mondta a hollandok olasz mestere. Igaza van.

Hétfőn késő este az is eldőlt, hogy miután a házigazda spanyolok 9-6-ra legyőzték az amerikai válogatottat, így szerdán 21:45-től velük játszik a világbajnoki döntőbe jutásért a magyar csapat. Hazai medence, válogatottunk első telt házas meccse lesz. A vízilabda álmoskönyve szerint ez sok jót nem jelent… Ha a hollandok elleni második félidőben ellenünk fújdogált a szél, úgy most orkánerejű széllökésekre számíthatunk… Nem lesz egyszerű…

A mérkőzés összefoglalója:

Merész András ugyanakkor azt mondta lapunknak közvetlen a győztes elődöntő után: “Teljesen mindegy, hogy az amerikaiakat vagy a spanyolokat kapjuk. Ez a csapat nagyon együtt van. Az ötödik világversenyünkön vagyunk négyben. Ez most már nem elég.”

Eredmény – vízilabda világbajnokság, női torna, negyeddöntő

Magyarország-Hollandia 11-7 (5-1, 2-0, 2-3, 2-3)

Gólszerzők: Keszthelyi 4, Antal 2, Kisteleki, Szücs, Antal, Bujka, illetve Klaasen 2, Smit, Hankhverdian, van der Sloot, Stomphorst, van Belkum

További negyeddöntők:

Oroszország–Kanada 17-9 
Ausztrália–Görögország 9-5 
Egyesült Államok–Spanyolország 6-9 

A szerdai program

Elődöntők
20.15: Ausztrália–Oroszország 
21.45: Spanyolország–Magyarország

5-8. helyért
15.30: Kanada–Görögország 
17.00: Egyesült Államok–Hollandia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik