Sport

Madaras: Voltak gondolkodásbeli problémák

madaras norbert (madaras norbert)
madaras norbert (madaras norbert)

A magyar férfi-vízilabdaválogatott egy negyedig volt csak bajban Kazahsztán ellen a barcelonai világbajnokságon, de aztán a rutinos játékosok kihúzták a gödörből a mieinket.

Madaras Norbert volt ennek egyik fő letéteményese, először őt kérdeztük a 16-7-es győzelmet követően.

Kicsit ránk ijesztettetek az elején, de aztán odatette magát a csapat, és kívülről úgy tűnt, ebben élen jártak a rutinosabb játékosok…

Az elején nem a megbeszéltek szerint játszottunk, és ez már nem először fordul elő. Kapkodunk, nem azt csináljuk, amit kell. Ez még belefért most, mert Kazahsztánnál sokkal jobbak vagyunk, de legközelebb már nem fog. Elmegy az ellenfél 4-2-re, a görögök pont ilyen helyzetben a legjobbak. Az a baj, hogy az elején sok gondolkodásbeli hiba is volt. Ez így nem mehet, még akkor sem, ha aztán megnyugodtunk.

Mit mondott Benedek Tibor az első negyed után?

Felébresztett bennünket, kicsit felrázott, helyre tette a gondolatainkat.


Madaras Norbert rutinja nagyon kellett
Fotó: MTI

Mitől jók a görögök?

Attól, hogy egy csomó új dolgot kitaláltak, nem úgy játsszák a vízilabdát, ahogyan a legtöbb válogatott. Keveset faultolnak, olyan zónát játszanak, ami ismeretlen volt eddig. Így egy csomó automatizmus nem működik ellenük. Nem véletlen, hogy megverték Montenegrót és a spanyolokat, és hát minket is idén kétszer is.

Nem szabad őket lebecsülni, és nem is fogjuk. Sajnos, nem nagyon fekszik nekünk ez a stílus. Igaz, ez régen is így volt, tíz éve épp Barcelonában játszottunk velük egy hosszabbításos meccset, ráadásul akkor egy sokkal magabiztosabb csapattal. Készülni fogunk rájuk.

Varga Dániel csapatkapitányhoz méltón játszott, a magyar válogatott legjobbja volt ezen a találkozón.

Van egy karmolásnyom a nyakadon. Ennyire durvák voltak a vízben?

Nem, egyáltalán nem voltak, a karmolás benne van a vízilabdában. Küzdöttek, de nem voltak durvák.

Anélkül, hogy hízelegnék, ti sokat megélt játékosok kihúztátok a csapatot a gödörből, Norbival, Dumival közösen. Jobban kellett most ez a segítség?

Tehát leöregeztél, de amúgy jól esik, mert dicsértél. A felelősségünk tényleg nagyobb az ilyen helyzetekben, de ez így lesz a nehezebb ellenfelekkel szemben is.

Valóban másként kell készülni a görögökből?

Igen. Nagyon taktikus csapat, szeretik ők diktálni a meccs iramát. Ami amúgy nem iram, mert lassítják a játékot, lassan játszanak. Van egy komfortzónájuk, amiben nagyon jól érzik magukat, amiben nagyon jól játszanak. 70-80 százalékos pontossággal játsszák az előnyöket. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt a stílust megakadályozzuk, mert ha így lesz, akkor felül tudunk kerekedni rajtuk.

Benedek Tibor szövetségi kapitány túl nagy jelentőséget nem tulajdonított az első negyedbeli bukdácsolásnak.

Minden benne van a pakliban, ez egy olyan sportág, ahol nem mehetsz biztosra. Addig, amíg a lefordulásaink nem működnek, a kazahok is erősek lesznek. Amikor ez már ment nekünk, fizikálisan elfáradt az ellenfél.

Mit kellett mondani a szünetben a srácoknak?

Azt, hogy jobban igyekezzenek. Nem hiszem, hogy számít, hogy kik voltak eredményesek, én úgy látom, az egész csapat ritmust váltott a második negyedben és Viktor is jobban védett aztán. A második negyed végére eldőlt a mérkőzés. Nagyon készülünk a görögök ellen. A Vodafone-kupa és a Szamartzidisz-kupa nem számít, ez a meccs lesz a fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik