Sport

Barcelonapló 2.: időben ott lenni

barcelona(3)(960x640).jpg (barcelona)
barcelona(3)(960x640).jpg (barcelona)

Ha valaki egy barcelonai vizes világbajnokságon jár véletlenül, és nem kapcsol időben, sőt, idő előtt, kellemetlen meglepetés érheti.

Meg kell erősítenem azt a sztereotípiát, amely azt mondja, a spanyolok nem beszélnek, de legalábbis nem szeretnek angolul beszélni. Akkor sem, ha önkéntesként dolgoznak (na, jó, pár kivétel erősíti a szabályt).

A barcelonai vizes világbajnokság központja a Montjüic-hegyen nem egy hatalmas terület ahhoz, hogy valószínűtlenül ellentétes irányba vezessék az arra járót, de ez mégis bekövetkezett. Vessek magamra (és tényleg), amiért nem jártam kellőképp utána, hol lehet átvenni az akkreditációs kártyámat!


A barcelonai vb médiaközpontja

Aztán begyűjtöttem, és a médiaközpontot is sikerült megtalálni a Palau Sant Jordi uszoda oldalában. Egyik fő tulajdonsága (és ebben nincs egyedül a létesítmények között, de említhetném a metrószerelvényeket is), hogy jégszekrényként üzemel. A túlműködő légkondihoz persze jobban hozzászokik az, aki itt él, a messziről jött kíváncsiskodónak ez még szokatlan jelenség.

Meg az is, hogy a transzferjárat siet. A vb résztvevőit, újságíróit szállító buszjáratok a torna helyszínei között járnak. Mivel a médiaközpontban nagyjából fél 12 körül azt láttam a képernyőn, hogy Gyurta Gergely a 3. helyen halad a 25 kilométeres távon, siettem volna a helyszínre, az öbölbe.

Várnom kellett fél órát, úgy számoltam, ez még épp belefér, nagyjából akkor érhetnek majd be a gyilkos távon, mikor odaérek. A kis furgont vezető hölgy, akinek viselkedése olyan volt, mintha csak beugrott volna valaki helyett erre a feladata, azonban semmiképp sem szerette volna, ha elkések.


Ők még időben kapcsoltak

Meg azt se, hogy a busz többi utasa elkéssen. Három perccel a tervezett indulás előtt ugyanis gázt adott. Aki volt már ilyen eseményen, az tudja, mennyire fontos az a három perc, és a menetrend pontos betartása. Lehet, hogy egy perc kell egy kép vagy szöveg elmentéséhez és a rohanáshoz, a laptop leállításához, vagy épp ahhoz, hogy elmenj a mosdóba.

Az egyébként rendkívül kedves (és angolul is jól beszélő) hölgy könnyen lehet, hogy kitolt valakivel, valakikkel azzal, hogy túl igyekvőn kezelte a menetrendet. Visszafelé aztán betartotta a pontos indulást, előtte pedig még vásárolt valamit a Port Vale-hez közeli pláza egyik divatüzletében. A gond ezután csak az volt, hogy nagy volt a forgalom az Olimpiai Stadion felé haladva. De itt nincs dudálás és anyázás, inkább a türelem az úr, és a dudaszó helyett villognak egymásra a sietők.


Mellékmeló a hölgynek, könnyebbség a sajtó képviselőinek

Nem csak emiatt kell egyébiránt felkötni a gatyánkat, már ami a 2021-es rendezést illeti. A közlekedés rendbetétele mellett a szurkolók kiszolgálása is elengedhetetlen egy ilyen volumenű világeseményen. A barcelonai vb „faluja” is ennek szellemében működik.

Esténként megtelik drukkerekkel, akik jobbára a Palau Sant Jordiba igyekeztek eddig is, és vasárnaptól különösen így tesznek (elkezdődnek az úszóversenyek). A pólómeccseken eddig kongott a lelátó, egyedül a spanyolok meccsein telt meg néhány szektor.


Megtelik a vb-falu az események idejére (a háttérben az Olimpiai Stadion)

Szóval a faluban igazi dzsembori hangulat uralkodik: koncertekkel, kisebb előadásokkal. A magyar pólós lányok előadása is rendben volt szombat este. Néhányukkal beszélgettem a végén: vérprofik. Halálosan nyugodtak, és ez jó jel. Nagyon jó.

Ők nemcsak időben, hanem fejben is ott lesznek. Legközelebb a hollandok ellen, hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik