Sport

Gyurta Gergely 13. lett 25 kilométeren

gyurta gergely (gyurta gergely)
gyurta gergely (gyurta gergely)

Gyurta Gergely tizenharmadikként végzett a nyíltvízi úszók 25 kilométeres küzdelmében a barcelonai vizes világbajnokság szombati versenynapján.

Fotó: MTI

Az újpestiek 21 éves, medencében vb- és Eb-bronzérmes úszója 10 kilométeren már bemutatkozott a katalán fővárosban, ám az ott produkált 18. helynél a maratoni távon többet s jobbat remélt, akárcsak mestere, az olimpiai bajnok báttyal, Gyurta Dániellel közös edzője, Széles Sándor. A szakember a rajt előtt azt mondta, ha nem lesz túl meleg a barcelonai kikötő, a Port Vell vize, Gergely akár dobogón is végezhet.

A hőmérséklet a jelek szerint sokáig kedvező volt, mert a magyar versenyző az élbollyal haladt, s 10 kilométernél a harmadik pozícióban haladt. A folytatást is jól bírta, hiszen a részeredmények szerint 15 kilométernél a hatodik volt, de csak öt másodpercnyire az éllovastól, az össztáv négyötödének leküzdése után pedig már újfent harmadikként jegyezték a 35 indulót felvonultató mezőnyben.

A hajrára fordulva az utolsó körben, vagyis két és fél kilométerrel a beérkezés előtt Gyurtát néhányan megelőzték, de hetedik pozíciója még mindig ígéretesnek tűnt, mert az ekkor az élen úszó görög Szpiridon Dzsanniotiszhoz, a 10 kilométeres viadal itteni világbajnokához képest is csak öt és fél másodpercnyi volt a lemaradása. A finisben aztán kiderült, hogy a riválisoknak több erőtartalékuk maradt, mint a magyarnak, aki végül – bő másfél perces hátránnyal a győztes német Thomas Lurz mögött – 13.-ként ért célba.

“Az első tízben akartam lenni, úgy is úsztam, a vége azonban már nagyon fájt – mondta Gyurta Gergely. – A kezemet is alig bírtam már emelni, de azért van bennem elégedettség is, mert mégiscsak leküzdöttem a 25 kilométert, s mint a mezőny egyik legfiatalabbja mondhatom: azért nem olyan rossz tizenharmadiknak lenni a világon.”

Eredmény – vizes világbajnokság, nyíltvízi úszás, férfi 25 km

1. Thomas Lurz (Németország) 4:47:27.0 ó
2. Brian Ryckeman (Belgium) 4:47:27.4
3. Jevgenyij Dratcev (Oroszország) 4:47.28.1
…13. Gyurta Gergely 4:49:03.9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik