Sport

Bolt ötvenszer energikusabb egy pisztoly lövedékénél

Usain-Bolt(210x140)(1).jpg (usain bolt, )
Usain-Bolt(210x140)(1).jpg (usain bolt, )

Ötvenszer több energiát termel 100 méteres síkfutás során a világ leggyorsabb embere, mint amekkora energiája egy pisztoly lövedékének van a kilövésekor - számították ki mexikói kutatók.

A jamaikai Usain Bolt 2009-ben a berlini világbajnokságon 9,58 másodperc alatt futotta végig a távot, csúcssebessége 43 kilométer per óra volt. Összesen 81,58 kilojoul kinetikus energiát termelt a távon, míg egy 44-es kaliberű Magnum lövedékének 1,6 kilojoul energiája van, amikor kiröppen a fegyver csövéből. Bolt futásának számítógépes modellezésével a kutatók arra jutottak, hogy az atléta energiájának kevesebb mint 8 százalékát használta fel ahhoz, hogy mozogjon, a többit a légellenállás leküzdése emésztette fel.


Usain Bolt nagy futása csakj az energiája 8 százalékát emésztette fel
Fotó: AFP

“Ha Bolt egy olyan bolygón futott volna, amelynek jóval ritkább a légköre, fantasztikus rekordot dönt” – idézte a The Daily Telegraph című brit lap José Hernandez Gomezt, a mexikói Országos Autonóm Egyetem tudósát, a számításokról készült tanulmány fő szerzőjét. A tudományos munka – készítői szerint – segíthet annak elemzésében, hogy a hátszél mekkora segítség egy futónak.

Berlinben Boltot igen lenge, 3,2 kilométer per órás sebességű hátszél segítette, míg a pekingi olimpián semekkora. Utóbbin rosszabb is volt Bolt eredménye, bár csak 1,1 tizedmásodperccel: 9,69 másodperc alatt futott végig a 100 méteren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik