Sport

Nyolcezres csúcsra vágyik a magyar hegymászónő

Shisha Pangma (shisha pangma)
Shisha Pangma (shisha pangma)

Lesták Erzsébet egy nemzetközi tagokból álló expedícióval vág neki a Shisha Pangma meghódításának.

Lesták Erzsébet hegymászó célja a föld 14. legmagasabb csúcsának, a Shisha Pangma (8027 m) főcsúcsának elérése magashegyi teherhordók segítsége és oxigén használata nélkül. A nemzetközi tagokból álló Shisha Pangma-expedíció szeptember elején indul és október közepén fog hazaérkezni, a csúcsmászás időpontja előreláthatólag szeptember végére tehető.

Az első magyar 8000-es Himalája-expedíció célja is ez a csúcs volt. Ekkor, 1987-ben 6 magyar hegymászónak (dr. Nagy Sándor és Ozsváth Attila, majd pár nappal később Balaton Zoltán, Csíkos József, Várkonyi László, Vörös László) sikerült elérnie a központi csúcsot, a „Central peak”-et (8013 m). Viszont a 8027 méteres főcsúcson (Main peak) még nem állt magyar állampolgárságú hegymászó. Magyar nő még a központi csúcsot sem mászta meg, így kettős siker lehet az eredményes expedíció.


A Shisha Pangma a világ 14. legmagasabb csúcsa
Fotó: wikipédia

A csúcsról

A Shisha Pangma a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A Himalája-hegységben található, a nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet (Kína) déli, középső részén. Ez a terület ma is vitatott a két ország között. Tibeti nevének jelentése: „Tető a füves síkságok fölött”.

Első megmászása Xü Jing kínai hegymászó nevéhez fűződik, 1964. május 2-án. A legtöbben az alsó központi csúcsig mennek, nem a főcsúcsig, ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út.

Az első téli megmászásra 2005. január 14-én került sor, Piotr Morawski és Simone Moro által.

2013. májusában Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű osztrák állampolgár hegymászónak sikerült feljutni a főcsúcsra.

Mint ismert, a napokban két magyar csúcstámadás is sikerrel járt: Varga Csaba a Gasherbrum II-re jutott fel, a Török Zsolt fémjelezte csapat pedig a Nanga Parbatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik