Sport

Üzent a hegymászó: a Kárpát-medence adott erőt

Erőss Zsolt után 10 évvel Varga Zsolt is sikeresen megmászta aGasherbrum II (K4, 8035m) hegycsúcsát. Miután sikeresen visszaért az alaptáborba és kipihente magát telefont ragadott.

Varga Csaba, miután július 20-án, helyi idő szerint szombat este 21,30 körül a hármas táborból útnak indult felfelé a Gasherbrum II (K4, 8035m) csúcsára, hosszú ideig nem adott hírt magáról. A 4bakancs.com oldal információi szerint hétfőn Carlos Garranzo spanyol hegymászó azt jelentette: „A tegnap Varga Csabaként beazonosított magyar mászó és osztrák társa feljutott a GII-re, és jelenleg az alaptáborba tart.”

És valóban, a magyar hegymászó 10 évvel azután, hogy 2003. július 19-én Erőss Zsolt, Nedeczky Júlia, Klein Dávid, Mécs László és Ugyan Anita (utóbbi első magyar női mászó, aki 8000 méter fölé jutott ekkor) megmászta Gasherbrum II  csúcsát, 12 órás menetelést követően vasárnap délelőtt 9 óra 57 perckor Varga is felért és rádióüzenetet is küldött.

“Elég hideg volt, már nagyon vártam, hogy felkeljen a nap. Szerencsére telihold volt, mindent láttunk. Azt mondják, nem olyan nehéz ez a hegy, de ez nem igaz, nagyon nehéz. 70 fokos meredeken kell menni 7500 méterig. Az utolsó 200 méteren rettentően kínlódtam, az három órát tartott. Amint becsuktam a szemem egyből elaludtam menet közben. Amikor végre felértem a csúcsra olyan kábult voltam, hogy azt sem tudtam hogy üljek le. Pihentem egy kicsit, fotóztam majd visszafordultunk és délután négy óra körül visszaértünk a hármas táborba. A Kárpát-medence, kis hazám adott erőt és alig várom, hogy hazaérjek” – mondta a sikeres csúcstámadást követően rádióüzenetében Varga.

Íme a rádióüzenet:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik