Sport
dagály (dagály, uszoda, vizes vb 2021, )

Már egyeztetnek a 2021-es vb-uszoda építéséről

Dobos Sándor
Dobos Sándor

újságíró. 2013. 07. 23. 14:10

A Dagály strand mellett épül majd fel a szuperlétesítmény, amely a 2021-es vizes világbajnokság egyik otthonául fog szolgálni. Jövő héten elkezdődik a hosszú folyamat: indul a tervezés-szervezés.

„Az egész világ a csodájára jár majd” – röviden így foglalta össze Vígh László kormánybiztos, hogy mit szóltak a nemzetközi szövetség vezetői az új Dagály uszodakomplexum látványterveihez. A beruházásért felelős Nemzeti Sportközpontok vezetője személyesen is tagja volt a Barcelonából „győzelemmel hazatérő” magyar delegációnak. Az új komplexumnak a tervek szerint 2016 közepére, második felére kell elkészülnie.

A magyar pályázat a múlt héten győzött Barcelonában, ennek értelmében Budapest és Balatonfüred rendezi majd a 2021-es vizes vb-t.

„A pályázati anyag összeállításakor is pontosan tudtuk, hogy ha nyerünk, akkor azonnal el kell kezdeni az építkezés előkészítését. Már a héten megkezdjük a szükséges fővárosi és kerületi egyeztetéseket, ezek után tudjuk véglegesíteni a beruházás részleteit, és határozhat a kormány a pontos ütemezésről, forrásról” – mondta Vígh László.

dagály uszoda (dagály uszoda, )
Így néz ki majd az új uszoda
Fotó: MNSK

A magyar delegáció a FINA-tól kapott egy vastag kézikönyvet, amelyben leírják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az új uszodának ahhoz, hogy a világ egyik legrangosabb és legnézettebb – ezáltal óriási reklám- és országimázsértékkel bíró – sporteseményének helyszíne lehessen.

A tervezési feladatok 2014 elejére fejeződhetnek be, a kivitelezés 2014 második felében kezdődhet el, és 2016 közepére, második felére épülhet fel az új uszoda. A tervek szerint ez lesz a helyszíne a 2017-es junior világbajnokságnak is.

A létesítményben az 50 méteres versenymedence és műugrómedence mellett lesz egy másik, 50 méteres bemelegítő medence. Ezeken kívül több élménymedence is épül a nagyközönség számára.

Az uszodakomplexumban az állandó nézőtér 4-5000 fős lesz, amit a világbajnokság idejére 17-19 ezresre lehet bővíteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.