Sport

Kis expedíció, nagy eredménnyel

nanga-parbat(4)(960x640)(1).jpg (nanga parbat, expedíció)
nanga-parbat(4)(960x640)(1).jpg (nanga parbat, expedíció)

A 4bakancs.comnak mesélt a Nanga Parbat meghódításáról Török Zsolt.

„Most fáradt vagyok, de rendkívül örülök, hogy ez sikerült, óriási lelki békére találtam” – öntötte szavakba boldogságát a 4bakancs.com-nak Török Zsolt a Nanga Parbat meghódítása után.

„Nem is gondoltam volna, hogy Magyarországot ez érdekli” – csodálkozott a hegymászó, azt hallva, hogy mennyire sokan követték tőlünk is figyelemmel csúcstámadásukat. Rossz előjellel indult az expedició, nem sokkal a kezdete előtt halt meg Erőss Zsolt – emlékezett vissza, hozzátéve, hogy Erőss halála nagyon megviselte, hiszen személyesen ismerték egymást.

Az elmúlt napok fáradalmai kapcsán Török kiemelte: nem volt nehezebb, mint amire számítottak, csak nagyon nehéz ez a mászás: Nanga Parbat a világon a legnagyobb szintkülönbségű csúcs, 4500 métert kell mászni az alaptáborból. Míg más 8000 méter feletti csúcsoknál ez csak 2500-3000 méter.


Meglepte, hogy ennyien figyelték Magyarországról
Fotó: torok.ro

Ráadásul hét táborból tették meg az utat, szemben az általában a 8000 méter feletti csúcsoknál megszokott 2-3 táborral. Rengeteg cuccot kellett felvinni, kiépíteni az utat. „Senki más nem volt a hegyen, csak mi. Igazi klasszikus kis expedíció volt, nagy eredménnyel, nem volt külső segítségünk” – összegezte a hegymászó.

Török Zsolt és társai július 19-én értek fel a 8128m-es csúcsra, ahonnan hamar vissza is indultak, hogy időben visszaérjenek a 7500 méteren lévő sátrakhoz. Hétfőn pedig már mind visszaértek az alaptáborba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik