Sport

Eltűnt egy magyar hegymászó

Három napja nem nem jelentkezett Varga Csaba.

Péntek óta nincs hír Varga Csabáról, a Gasherbrum II., a Karakorum-hegységben, a kínai–pakisztáni határon fekvő, 8035 méter magas hegycsúcs megmászására indult nagyváradi hegymászóról. Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója hétfőn az MTI-nek azt mondta: „Szerintem minden rendben van vele, csak műholdas telefon hiányában nem tud jelezni. Csaba a saját tempójában mászik, korábban együtt haladt egy osztrák, majd egy spanyol hegymászóval, de különváltak” – mondta el Moys Zoltán.

Magányos farkas: volt, hogy egyáltalán nem jelentkezett

A 4bakancs.com hegymászóportál szerint Varga Csabát blogján megemlíti Carlos Garranzo spanyol hegymászó. Varga Csaba, egy Harry nevű osztrák hegymászó és a spanyol múlt csütörtökön együtt értek fel az egyes táborba, majd pénteken továbbmentek a másodikba. Garranzo csak szombaton indult el, és vasárnap érte el a kettes tábort.

Varga Csaba itt a 7000 méteren található 3-as táborban
Fotó: 4bakancs.com

Vargáék ekkor még mindig nem tértek vissza: vagy felértek a csúcsra és már a hármas táborban várakoznak, vagy az időjárás nem engedi a csúcshódítást és jobb időre várnak odafent. Garranzo azt írja, hogy az idő napos, de szeles. Az előrejelzések alapján az elkövetkezendő két nap még kiszámíthatatlan lesz, de utána már lehet egy „időablak”, amikor megtörténhet a csúcstámadás.

Varga Csaba utoljára 17-én írt, miután elérte a 3-as tábort 7000 méteren, akkori tervei szerint 24–25-én éri el a Föld 13. legmagasabb csúcsát.

Sikerült egy sátort a 3-as táborban letenni és ott aludni egyet, 7.000 m körül, egy osztrák sráccal. (…) Rossz lesz az idő a következő 3-4 napban, úgyhogy úgy döntöttem, lemegyek az alaptáborba és inkább itt pihenek. Lejjebb is van és itt minden ellátás megvan, úgyhogy jobban tudok pihenni. Különben is az 1-esben nincs mit csináljak egyedül. Szóval, most már ha jobb lesz az idő, kb. 20-21-én, akkor – az 1-es, majd a 3-as tábor érintésével – elméletileg 3 nap alatt a csúcson leszek“.

Moys Zoltán úgy véli, hogy Varga Csaba valószínűleg elérte a csúcsot, és legkésőbb kedden hírt ad magáról az alaptáborból. A kapcsolattartó szerint Varga Csaba „magányos farkas”, akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor: egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról.

A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot tulajdonképpen a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel.

A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Denis Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot. A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II.-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik