Sport

Veszélyben az atlétika?

Sebastian Coe (sebastian coe, )
Sebastian Coe (sebastian coe, )

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke súlyosan megbüntetné a doppingoló atlétákat.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke szerint vissza kellene állítani, hogy az először doppingvétségen ért sportolókat négy évre tiltják el, ugyanis a mostani, kétéves büntetésnek nincs elrettentő ereje. Az 1500 méteres síkfutás kétszeres olimpiai bajnoka (1980, 1984), a 800 méter kétszeres ötkarikás ezüstérmese szerint ez a döntés hatalmas károkat okozott a sportágban.

A tavalyi, londoni olimpia szervezőbizottságának az elnöke a múlt hetén kirobbant újabb doppingbotrányt – amelyben többek között Tyson Gay és Asafa Powell is érintett – követően nyilatkozott, szerinte az IAAF-nek folytatnia kell a harcot a tiltott szerek ellen, ugyanis ha a szurkolók megkérdőjelezik az atléták teljesítményének hitelességét, akkor az egész sportág veszélybe kerül.

“Ha ez megtörténne, akkor leereszkednénk az amerikai pankráció szintjére, ahol a közönség tisztában van azzal, hogy az egész csak egy színjáték, de ami még ennél is rosszabb, hogy ez nem érdekli” – mondta.

Coe szerint azzal, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak kétéves eltiltásra számíthatnak az atléták, nincs meg a megfelelő elrettentő erő. Szerinte négy évnél már elgondolkodnának, hiszen az igazi veszélyt jelentene a karrierjükre, de azzal, hogy a kétéves eltiltást is gyakran 18 hónapra csökkentik, sokan vállalják a kockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik