Sport

Nem történt csoda: Froome behúzza a Tourt

Chris Froome (chris froome, )
Chris Froome (chris froome, )

Minden bizonnyal Chris Froome nyeri meg a 100. Tour de France-t, miután a huszadik szakaszon az üldözők nem tudták befogni.

A Tour de France 20. szombati szakasza előtt csak az volt a kérdés, hogy vajon bekövetkezik-e a csoda és Chris Froome hatalmas meglepetésre elbukja-e a győzelmet. Az Annecy és Mont Semnoz között húzódó, egy elsőkategóriás emelkedővel tarkított, 125 kilométeres szakaszon kiderült: nem.


Szinte biztosan Chris Froome nyeri a Tourt
Fotó: AFP

A Sky klasszisa csak harmadikként teljesítette a szombati szakaszt, ám az előnyét így is meg tudta őrizni az összetettben. Ugyan még van egy nap hátra a versenyből, de az már csak formalitás, a záró etapon tradicionálisan nem támadják a sárgatrikóst, azaz a kenyai születésű kerekesnek már “csak” épségben meg kell érkeznie Párizsba. Mindezazt jelenti, hogy idén gyakorlatilag ő nyeri meg a Tourt, zsinórban második brit kerekesként. Tavaly Bradley Wiggins diadalmaskodott. A pénteken még a második helyen álló Alberto Contador nem is támadta a 20. szakaszon britet, sőt, az erejével elfogyó spanyol még a dobogóról is lecsúszott.

Froome szombaton egy valamit azért vélhetően elveszített, méghozzá a pöttyös trikót: a Sky klasszisa ugyan indított egy támadást egy kilométerrel a cél előtt, ám nem bírta tartani a tempót a kolumbiai Nairo Quintanával, aki szakaszgyőzelmet szerzett élete első Tourján, valamint a hegyi összetettet is nagy valószínűséggel megnyeri. Ami már biztos, hogy a kolumbiaié lesz a legjobb fiatalnak járó fehér trikó is, valamint Kolumbia valaha volt legjobb Tour-helyezése, mivel ő végez a dobogó második fokán.

A harmadik a spanyol Joaquim Rodriguez lett, ő az utolsó 200 méteren utasította maga mögé Froome-ot.

Vasárnap a Versailles és Párizs közötti 133,5 kilométeres táv vár a mezőnyre, a befutó a villanyfényes Champs Elysées-n lesz.

Eredmény – Tour de France, 20. szakasz (Annecy-Mont Semnoz, 125 km)

1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:39:04 óra
2. Joaquim Rodriguez (spanyol, Katyusa) 18 mp hátrány
3. Christopher Froome (brit, Sky) 29 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Froome 80:49:33 óra
2. Quintana 5:03 p hátrány
3. Rodriguez 5:47 p h.
4. Alberto Contador (spanyol, Saxo-Tinkoff) 7:10 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik