Sport

Újabb botrányszagú magyar sportkönyv

Újabb magyar sportkönyv kerül a polcokra szerdától "Kovács Tamás parádriposzt" címmel. Ami garantált: a magyar sportban több, mint 50 évet eltöltő, így azt kívülről belülről ismerő sportvezetőről szóló kötet hatalmas vihart kavar majd.

Bár Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egykori sportigazgatója nem a nemi életével kívánja felizgatni az olvasókat, mint Szepesi Nikolett, ettől még, hogy a rendkívül őszinte, privát levelezéseket is tartalmazó könyv vihart kavar a magyar sportéletben, az biztos.

A “parádriposzt” amúgy a vívók szakzsargonjában védés-visszaszúrást jelent, ami több szempontból is beszédes.

Egyrészt az életrajzi ihletésű könyv Kovács Tamás – világbajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes kardvívó, a kardozók szövetségi kapitányaként 3 olimpiai, 15 világ- és 14 Európa-bajnoki arany fűződik a nevéhez -, az elmúlt közel fél évszázad egyik legösszetettebb, legszínesebb sportemberének eredményeit, élményeit, sikereit és kudarcait eleveníti fel.

Másrészt Kovács Tamás mindig is híres volt kendőzetlen szókimondásáról, soha nem hallgatta el véleményét a legkritikusabb helyzetekben sem, így gyakran vívott “párbajt” igazáért. Ráadásul mindig mindent le is írt, dokumentált. Akkor is, amikor az olimpiai bizottság sportigazgatója volt és a színfalak mögött kíméletlen harc folyt a Magyar Olimpiai Bizottságban.

Íme, egy részlet a könyvből, amely egy Schmitt Pálhoz, a MOB akkoriban távozófélben lévő elnökéhez írt leveléből való: “Személy szerint nem igazán kívánom minősíteni Kovács István (a WBO világbajnok ökölvívója – a szerk.) kijelentéseit, de határozott véleményem van képességeiről, kulturáltságáról, intelligenciájáról, ami egyezik a magyar sporttársadalom nagy többségének a véleményével, azzal, hogy az ilyen típusú ember alkalmatlan bármilyen vezetői poszt ellátására, alkalmatlan a MOB elnöki posztjának betöltésére….”

Na ezért, és a hasonló részletekért lesz hatalmas vihar.

Serényi Péter sportújságíró “Kovács Tamás parádriposzt” című könyve a szerdai sajtóbemutató után, jövő csütörtöktől kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik