Sport

Nanga Parbat: sikerrel járt a magyar csúcstámadás

Torok-Zsolt(210x140)(1).jpg (török zsolt, )
Torok-Zsolt(210x140)(1).jpg (török zsolt, )

Török Zsolt pénteken három társával együtt feljutott a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára.

Török a csúcson
Fotó: 4bakancs.com/Sebastian Martian

Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók sajnálatos tragédiája után, ezúttal pozitív hírek érkeztek a Himalájáról. Az aradi Török Zsolt, Aurel Sălăşan, Teo Vlad és Marius Gane sikeres feljutott a Pakisztán és Kasmír határán fekvő 8128 méter magas Nanga Parbat csúcsára. Ötödik társuk, Adamcsek Brúnó akklimatizációs problémák miatt korábban befejezte az expedíciót.

A négy úriember, Erőssékhez hasonlóan az alpesi tiszta mászást részesíti előnyben, tehát oxigénpalack nélkül indulnak útnak, nem veszik igénybe a serpák segítségét és fix köteleket sem használnak.

Törökék a Rupal oldal, Schell útvonalat tették meg a mászás közben. Magyar expedíció ezen az útvonalon még sosem próbálkozott. A Rupal oldal a legnehezebb és legtechnikásabb része a hegynek.

Török és Sălăşan csütörtökön már átjutott a traverzen, majd péntek éjjel indították a csúcstámadást, amelyet végül nyolc óra embert próbáló mászás után elértek.

Egy másik hegymászó, Varga Csaba a Gasherbrum II csúcsát célozza meg, a számítások szerint vasárnapra neki is sikerül teljesítenie célját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik