Sport

Feljelentést tettek Erőssék halála miatt

Eross-Zsolt-Kiss-Peter(960x640)(2).jpg (kiss péter, erőss zsolt, )
Eross-Zsolt-Kiss-Peter(960x640)(2).jpg (kiss péter, erőss zsolt, )

Nyomozás indulhat a két magyar halálát okozó Kancsendzönga-expedíción történtek miatt, mert egy hegymászó a Legfőbb Ügyészséghez fordult.

A Blikk azt írja pénteki számában, hogy Neidenbach Ákos feljelentését a Legfőbb Ügyészség július 3-án iktatta, azt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tette meg a sportember.

Az ügyet a VI. és VII. kerületi ügyészség vizsgálja, feljelentés-kiegészítését rendeltek el.

Neidenbach Ákos, a Hegymászó balesetek című könyv szerzője szerint hibák sorozata vezetett a két sportember halálához.

“Milyen expedíció az, amelyik négyfős, abból egy fő, a vezető eleve nem megy a hegyre, mert neki nem ez a feladata?! Maradnak hárman, abból egyikük magashegyi mászásban teljesen tapasztalatlan, ráadásul sosem mászott a többiekkel, és nem is győződtek meg ebbéli képességeiről” – mondta a hegymászó, aki szerint Erőss Zsolt volt az egyetlen, aki a szükséges feltételeknek maximálisan megfelelt.


Fotó: MTI

Szerinte a tapasztalatlan Kiss Péterrel sok gond adódott a túra során, és Erőss figyelmét leköthetette mindez.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat vezetője a feljelentés hírére úgy reagált: “annak, aki feljelentést tett, nincs magashegyi tapasztalata, és nem járt a Himalája közelében sem”. Az expedíció hegymászásért felelős szakmai vezetője Erőss Zsolt volt, a döntéseket ő hozta meg a csapatban – tette hozzá.

Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda kijelentette: elvárja, hogy ha neki nincsenek kérdései a tragédiával kapcsolatban – és tudomása szerint Kiss Péter családjának sincsenek -, akkor másnak se legyenek.

Bár már több hónapja történt a tragédia, még a napokban is kerültek elő új információk az expedícióval kapcsolatban, legutóbb egy rejtélyes pendrive-ról beszélt egy olasz hegymászó, akinek szavaira később reagált Kollár Lajos is.

Erőss Zsolt édesanyjának is számos kérdése volt az expedíció életben maradt tagjainak hazatérésekor.

A rutinos hegymászó és fiatal kísérőjének halálát május 23-án jelentették be a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat szervezői.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik