Sport

Erőss halála után sem állt le az élet 8000 fölött

himalaja(210x140)(1).jpg (himalája, )
himalaja(210x140)(1).jpg (himalája, )

Jelenleg két magyar hegymászó készül csúcstámadásra: Török Zsolt a Nanga Parbatot, Varga Csaba a Gasherbrum II-t hódítaná meg.

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnése miatt ismét reflektorfénybe került a hegymászás hazánkban, ám sajnos a tavalyi tragédiához hasonlóan megint negatív vonatkozásban.

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője a hazaérkezés után elmondta, beszünetetik a sorozatot, hiszen nincs ma itthon olyan mászó, akivel nekivágnának a Himalájának.

Ez az állítás azonban csak részben igaz, hiszen az expedíció tényleg véget ért, de azt nem mondhatjuk, hogy többet nem merészkedik magyar hegymászó 8000 méter fölé. Ketten akár már a hétvégén is ott lehetnek.

Az erdélyi Török Zsoltról ugyanis mi is írtunk, ő két társával a Himalája kilencedik legmagasabb csúcsára tart – 8125 méter a Nanga Parbat -, és ha minden jól alakul, csütörtökön éjszaka indul a csúcstámadás a 4bakancs.com információi alapján.

Varga hamarosan eléri a csúcsot
Fotó: 4bakancs.com

Varga Csaba 90 méterrel lentebbre tűzte ki a célt, hiszen a Gasherbrum II “csak” 8035-ös csúcs. A másik magyar elérte a 3-as tábort 7000 méteren, és tervei szerint 24-25-én eléri a Föld 13. legmagasabb csúcsát.

“Egyébként itt minden ok, amikor a 3-asban voltam, arra gondoltam, hogy ne komplikáljam a dolgokat és próbáljam meg a csúcsot, mivel nem volt semmi fejfájásom, de nem nagyon volt erőm, úgy éreztem, hogy gyenge vagyok, úgyhogy végül nem kockáztattam, és lejöttem. Azt hiszem, jól tettem, mert miközben lefelé jöttem, éreztem, hogy nincs erő bennem, de majd mikor felmegyek, erős leszek mint egy bika :-)” – írta Varga.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik