Sport

Csodás Universiadén vagyunk túl

universiade (universiade, )
universiade (universiade, )

A magyar küldöttség 15 érmet szerzett a kazanyi kis olimpián.

A lehető legszebben fejeződött be a 27. Nyári Universiade a Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban. A férfi egyetemi vízilabda válogatott legyőzte a profi játékosokkal felálló hazai orosz csapatot.

A felsőoktatási hallgatók olimpiáját a Magyar Egyetemi Csapat 15 éremmel (4 arany-, 2 ezüst és 9 bronzérem) zárta, ezzel az éremtáblázaton a 18. helyen végzett. A 162 induló országból 62-en szereztek érmet. Az első helyen, nem meglepő, a minden sportágban, számban a legerősebb felnőtt csapatával, sportolójával résztvevő házigazda Oroszország végzett 155 (!) aranyéremmel. A második Kína 26, a harmadik Japán 24 aranyéremmel.

Az oroszok valóban alaposan kitettek magukért, nemhiába hangoztatták a kazanyi versenyek előtt, hogy ez lesz minden idők legnagyobb és legjobb Universiadéja, az egyetemi sport legnagyobb ünnepe. A kazanyi Universiade rangját emeli, hogy a világeseményt Vlagyimir Putyin elnök nyitotta meg. Az Universiade Faluba pedig ellátogatott az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev. A záróünnepségre ismét megtelt a Kazany Aréna (45 ezren a lelátón).


Az aranyérmes vízilabdázók közül hárman
Fotó: Monoki Kálmán

Ideális körülmények, pazar létesítmények. Végül 9000 sportoló (összesen 13 000 résztvevő: delegációtagok, edzők, egészségügyi csapat, stb.) indult 162 nemzetből. Összesen 351 bajnokot avattak 27 sportágban. A 129 fős magyar csapatban voltak rutinos olimpikonok, vb- és Eb-résztvevők, illetve sok olyan sportoló, akik eddig még soha nem vettek részt ilyen rangos világversenyen. Egyértelmű, hogy az Universiade a legjobb felkészülés az olimpia légkörére.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség prezentálta a 2019-es Universiade pályázat lehetőségeit az Universiade Falu központi épületében, Kazanyban. Dr. Freyer Tamás csapatvezető, MEFS alelnök elmondta, hogy van realitása egy Universiade rendezésnek Magyarországon, 2019-ben vagy 2021-ben.

És most jöjjön néhány magyar „leg” az Universiadéról: Krivacevic Tijana, a magyar női kosárlabda válogatott kiválósága lett a torna legeredményesebb játékosa, míg Szabó Petrát megválasztották a legjobb női kajakozónak, mivel a legtöbb pontot szerezte.

A magyar érmesek:

Bronzérmesek:

– Csepregi Gábor könnyűsúlyú egypárevezésben.
– Csoknyai László, 81 kg-ban, cselgáncsban.
– A Blaskó Lili, Fazekas Eperke, Kiss Júlia, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Tringer Sára, Vándor Csilla összeállítású magyar szinkronúszó csapat kombinációs kűrben.
– A férfi cselgáncscsapat: Májer Tibor (60 kg), Zámbori Bence (66 kg), Ungvári Attila (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Vér Gábor (90 kg), Crjenics Miklós és Bor Barna (100 kg).
Zsivoczky-Farkas Györgyi hétpróbában.
– A Petrovics Máté-Császár Gergely kajakkettes, 1000 méteren.
– A Tóth Attila Tas, Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely kajaknégyes 1000 méteren.
– Barka Emese birkózásban, 59 kg-ban.
– Lám Bálint birkózásban, 120 kg-ban.

Ezüstérmesek:

– Bor Barna, cselgáncsban, +100 kg-ban.
– A női vízilabda-válogatott (Árkossy Lilla, Csabai Dóra, Dalmády Petra, Dalmády Szandra, Gangl Edina, Gundl Diána, Somhegyi Noémi, Gémes Alexa, Kisteleki Hanna, Hevesi Anita, Kocsis Laura, Pócsi Bianka, Zajácz Hanna)

Aranyérmesek:

– Joó Abigél cselgáncsban, 78 kg-ban.
– Biczó Bence 200 méteres pillangóúszásban.
– Kiss Tamás kenu egyes 1000 méteren.
– A férfi vízilabda-válogatott (Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid, Chilko Márton Bence, Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám)


Aranyérmes lett Joó Abigél cselgáncsozó is
Fotó: MTI

A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi szerezte a magyarok 300. érmét az Universiadék történetében.

Magyarország helyezései az éremtáblázaton a korábbi Universiadékon: Belgrádban, 2009-ben 19. hely (8 érem), Bangkokban, 2007-ben 24. hely (6 érem), Izmirben, 2005-ben 23. hely (5 érem), Daeguban (Korea), 2003-ban 12. hely (12 érem), Pekingben, 2001-ben 20. hely (6 érem).

Kazanyban 15 érmet szereztek a magyarok, amire 43 éve (1970, Torino) nem volt példa, miközben a részvételre fordítható források meg sem közelítik sok más nemzetközi szereplés lehetőségét. A mostani siker jól mutatja a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság közös erőfeszítését, hogy a legjobb sportolók induljanak az egyetemisták, főiskolások világjátékán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik