Sport

Dupla magyar győzelem az öttusa-Eb-n!

Marosi Ádám (marosi ádám, )
Marosi Ádám (marosi ádám, )

Marosi Ádám és a férficsapat is aranyérmet nyert a lengyelországi Drzonkówban zajló öttusa Európa-bajnokság keddi versenyében. Egyéniben Kasza Róbert is odaért a dobogóra, ő lett a második.


Marosi Ádám megállíthatatlan volt
Fotó: MTI

Az olimpiai bronzérmes Marosi “szakaszgyőzelemmel” kezdte a napot, remekelt vívásban, az ukrán Dmitro Kirpuljanszkijjal holtversenyben a legtöbb tust adta. Nem sokkal maradt el tőlük a tavalyi Eb ezüstérmese, Kasza Róbert. A medencében Kasza a negyedik, Marosi a hatodik idővel csapott célba, így két szám után Marosi állt az élen, Kasza ötödik volt.

A csapat harmadik tagja, a fiatal Demeter Bence a páston negatív mérleggel zárt ugyan, de úszásával javított pozícióján. A lovaglásban egy hibával a tavalyi Eb-bronzérmes Demeter volt a legjobb magyar, Kasza két, Marosi pedig három akadályt vert. Ezzel a teljesítménnyel a csapat tovább növelte előnyét a franciák előtt, egyéniben pedig Marosi őrizte vezető pozícióját, míg Kasza a harmadik, Demeter pedig a nyolcadik helyre lépett előre.

A futásból és lövészetből álló záró számban aztán Marosi nem hibázott, így remek produkcióval, rajt-cél győzelmet aratva – 2009-es Eb-bronza után – ezúttal a kontinens legjobbja lett. Kasza is jól zárta napot, a nyakába így – tavalyi eredményéhez hasonlóan – ezüstérmet akasztottak. Demeter Bencének a kombinált számmal ezúttal meggyűlt a baja, és visszaesett a középmezőnybe, de nem maradt érem nélkül, hiszen a csapat győzött.

Marosi Ádámot a verseny után rögtön elvitték doppingvizsgálatra, így az ő teljesítményét Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány értékelte:

“Felnőtt világversenyen még nem vívott ilyen remekül Ádám, és ezzel már megalapozta az egész napos jó teljesítményt, esélyessé vált a győzelemre. A lovaglásban olyan lovat kapott, amellyel az első fordulóban nem bírt a lovasa, megállt, nem engedelmeskedett. Ádám a melegítéskor +összeszedte+ a lovat, és három verőhibával teljesítette a feladatot, ami ilyen lóval több mint remek. A kombinált számban egy pillanatra sem engedte maga elé Leszunt, akit aztán Kasza is megelőzött, sőt, nagy fölénnyel érkezett a célba a két magyar fiú.”

Kasza Róbert is elmondta a véleményét:

“Nagyon nehéz napom volt, mert alig lábaltam ki a megfázásos betegségből, és ez a páston éreztette hatását, nem úgy sikerült a vívás, mint szerettem volna. Utána földobott, hogy egyéni csúcsot úsztam, jól lovagoltam, és a kombinált szám is nagyon jól sikerült. Általában a középmezőnyben szoktam végezni ebben a számban, most viszont hatodik lettem. Fantasztikus, hogy mienk a csapatarany, legyőztük Európát! Ádám ma legyőzhetetlen volt!”

Eredmény – öttusa Európa-bajnokság

férfi egyéni verseny:
1. Marosi Ádám (Magyarország) 5916 pont
2. Kasza Róbert (Magyarország) 5888
3. Alekszandr Leszun (Oroszország) 5844 
…15. Demeter Bence 5700

férfi csapatverseny (10 csapat):
1. Magyarország (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence) 17 504 pont
2. Franciaország (Valentin Prades, Jean-Maxence Berrou, Christopher Patte) 17 340
3. Olaszország (Pierpaolo Petroni, Riccardo De Luca, Nicola Benedetti) 17 016

Ajánlott videó

Olvasói sztorik