Sport

Atlétika: megtalálták a bűnbakot

Asafa Powell (asafa powell, )
Asafa Powell (asafa powell, )

Asafa Powell és Sherone Simpson menedzsere biztos benne: a csoport erőnléti edzője, Christopher Xuereb tehet arról, hogy tiltott szer jutott az atléták szervezetébe.

Alighogy kirobban a jamaicai atlétákat sújtó doppingbotrány, máris megtalálták a fekete bárányt, akire ráhúzhatják a vizes lepedőt, ergo elviheti a balhét.

Paul Doyle menedzser a New York Timesnak adott interjúban arról beszélt, hogy a kanadai erőnléti tréner saját bevallása szerint nem sokkal a júniusi jamaicai bajnokság előtt egy húsz (!) összetevőből álló “koktélt” adott Powellnek és egy valamivel kevesebb elemből állót Simpsonnak.

Asafa Powell a londoni olimpián is duzzadt az erőtől. Jogos a felvetés: ki tudja mitől?
Fotó: AFP

Xuereb vasárnap – azután, hogy kiderült Powellék pozitív tesztje – elküldte Doyle-nak e-mailen, hogy milyen regenerálódást segítő és pluszenergiát mozgósító készítményt kevert ki a sportolóknak. Az alkotóelemeket felsoroló listán nincs tiltott anyag, a menedzser mégis biztos benne, hogy az erőnléti edző a felelős a történtekért.

“Rengeteg dolgot adott nekik, s még nem tudjuk biztosan, hogy ezek közül melyik tartalmazta a doppinglistás oxilofrint – mondta Doyle. – Még keressük a kérdésre a választ, de az egyértelmű, hogy hol fogjuk megtalálni.”

Az igazság az, bármit mond a menedzser, bárkinek is szeretné a nyakába húzni a balhét, ettől még a sportoló doppingolt, így őket egészen biztosan eltiltás várja.

Hétfőn az olasz rendőrség házkutatást tartott a jamaicaiak Lignano Sabbiadoróban található edzőtáborában, jelenleg elemzik az ott lefoglalt szereket, letartóztatásra nem került sor.

A váltóban egyaránt olimpiai bajnok Powell és Simpson mellett további három jamaicai atléta akadt fenn a doppingvizsgálatokon a júniusi országos bajnokságon. Hozzájuk hasonlóan szintén vasárnap derült ki, hogy a háromszoros világbajnok amerikai Tyson Gay, a világ idei leggyorsabb sprintere is megbukott egy májusi teszten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik