Sport

Hallgat a doppingügyek után a Nemzetközi Atlétikai Szövetség

tyson gay, justin gatlin (tyson gay, justin gatlin, )
tyson gay, justin gatlin (tyson gay, justin gatlin, )

Nem kommentálja a szervezet a vasárnap kipattant doppingbotrányt, mely során kiderült, hogy három sztárfutó is pozitív mintát szolgáltatott.

Vasárnap robbant a bomba: először a 100 méteres síkfutás idei világranglistájának vezetője, a 2007-ben világbajnok Tyson Gay, majd később három jamaicai sprinterről derült ki: doppingtesztjük pozitív eredményt hozott.

Az egyik közülük Asafa Powell, a 100 méter korábbi világcsúcstartója, de a 2008-as olimpián 100 méteren ezüstérmes Sherone Simpson is nagy név (mint ahogyan a még nem nyilatkozó Nesta Carter, a jamaicai olimpiai bajnok váltó tagja is).

“Töretlenül küzdünk a tiltott szerek ellen, ez erkölcsi kötelességünk az atléták azon többsége felé, akik hisznek a tiszta sportban” – közölte Nick Davis, a nemzetközi szervezet főtitkára, hozzátéve: minden felmerülő doppingeset nemhogy gyengíti, hanem erősíti a világszervezet doppingellenes programját.


Fotó: AFP

A minden idők legtöbb 10 másodpercen belüli 100-as eredményével rendelkező, 2008-ban a váltóval olimpiai bajnok Powellnek a júniusi jamaicai bajnokságon adott mintájában bukkantak oxilofrin nyomaira a szakemberek. Ugyanott és ugyanazzal a szerrel bukott le Simpson, aki 2004-ben ötkarikás arany-, tavaly pedig ezüstérmet szerzett a női sprintstafétával. Gay nem közölte, hogy mit találtak az A próbájában májusban.

Utóbbi edzője, Lance Brauman az ügy kipattanása után kijelentette, nem támogatja és nem tűri a doppingolást, tanítványa pedig együtt kíván működni az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségével.

A botrány legújabb fejleménye, hogy az olaszországi Lignano Sabbiadoróban található edzőtáborban őrizetbe vették Asafa Powell erőnléti edzőjét. A jamaicai sprintsztár ugyanis olyan szereket adott át a rendőrségnek, amelyeket a meg nem nevezett szakembertől kapott, Simpsonhoz hasonlóan.

A Jamaicai Doppingellenes Ügynökség közölte, hogy összesen öt pozitív mintáról van tudomása, Powell és Simpson mellett két dobóatléta és egy junior korú versenyző érintett az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik