Sport

Universiade: kajak-kenuban is van bajnokunk

kiss-tamas(960x640).jpg (kiss tamás, )
kiss-tamas(960x640).jpg (kiss tamás, )

Kiss Tamás C-1 1000 méteren aranyérmes lett Kazanyban. A kenus ezzel megszerezte a magyar egyetemi csapat 3. aranyérmét és egyben 9. érmét.

Remekül indult a vasárnapi program az Universiadén: korán reggel azonnal egy aranynak örülhettünk, hiszen a kajak-kenusok mezőnyében Kiss 4:10.837-es idővel elsőként haladt át a célvonalon. Mögötte a második helyen a kazah Yemelyanov végzett, míg a harmadik az orosz Shtokalov lett.

Az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás az Óbudai Egyetem hallgatója. Pekingben C-2 1000 méteren aranyéremmel felérő bronzérmet nyert Kozmann Györggyel. Kiss Tamás, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György váratlan halála után, közvetlenül az olimpia előtt csatlakozott Kozmann Györgyhöz, 2008-ban. A 2012-es egyetemi vb-n aranyérmes lett, pont a 2013-as Universiade helyszínén, a Tatár Köztársaság fővárosában, Kazanyban.

„Nagyon hullámzott a víz, fújt a szél, picit zavaró volt, de most már nem érdekel, hiszen nyertem! Erőből kenuztam. Nyomtam, ahogy bírtam. 500 méternél robbantottam és átvettem a vezetést. 800-nál kinéztem, láttam, nincs senki, megnyugodtam. Ebben a mezőnyben is versenyeztek olimpikonok. Örülök az Universiade győzelemnek!”– nyilatkozta Kiss Tamás.

Nem sokkal később egy másik magyar hajó is émret szerzett: a Petrovics Máté, Császár Gergely páros K2 1000 méteren lett harmadik.

A Tóth Attila Tas, Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely kajaknégyes szintén bronzérmes lett 1000 méteren, holtversenyben a fehéroroszokkal. A célfotó alapján mindkét hajó harmadik 3:12:184-es időeredménnyel. Az első helyen férfi K-4-ben Oroszország végzett 3:08.558-al. 

A magyar csapat eddig összesen 11 érmet nyert Kazanyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik