gyárfás tamás (gyárfás tamás, )
Sport

Gyárfás lemond, ha nem nálunk lesz a vizes vb

Gyárfás Tamás szerint Magyarország lesz a 2021-es vizes világbajnokság rendezője, de ha nem sikerül elnyerni ezt a jogot, lemond a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött elnöki tisztéről.

A sportvezető pénteki nyilatkozatában beszélt erről azt megelőzően, hogy a barcelonai vb-n jövő hét péntek délelőtt a 203 tagországot tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA vezérkara dönt arról: nyolc év múlva hol rendezik az úszók, vízilabdázók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók világbajnokságát.

„Ez az a megmérettetés, amelyen a második hely már valóban kudarc – jelentette ki Gyárfás Tamás, aki tagja a Bürónak, annak a 22 fős testületnek, amely a vb színhelyéről szavaz. – Itthon az utolsó pillanatban, február 21-én dőlt el, hogy pályázunk, de azóta minden úgy megy, mint a karikacsapás. Másnap, az akkor zajlott Büró-ülésen már személyesen adhattam át Orbán Viktor miniszterelnök levelét a FINA elnökének. A kormány azóta is minden támogatást biztosít, a pályázat sikere esetén a Dagály strandfürdő fantasztikus új úszókomplexummal bővül.”

Jó esélyeink vannak
Fotó: MTI

Arra a kérdésre, hogy a létesítmény akkor is felépül-e, ha nem Magyarországra esik a választás, Gyárfás kétségeinek adott hangot. A létesítmény biztosan elkészülne a megadott határidőre, de ha a rendezést mégsem nyeri el Magyarország, akkor félő, hogy még jó ideig várni kell az uszodacsodára – mondta.

Hozzáfűzte: a felelősséget csak növeli, hogy a FINA elnöke budapesti látogatásakor jelezte, ha a magyar főváros 2017-ben a junior világbajnokságnak is kész otthont adni, az a magyar pályázat számára előnyt jelent.

„A kormányfő még erre is igent mondott. Nagyon nagy tehát a tét – szögezte le a MÚSZ elnöke, majd jelezte, ha a kandidálás nem jár sikerrel, akkor neki le kell vonnia a szükséges következtetést. – Ha a felfokozott várakozás ellenére csalódást okozunk, ez esetben méltatlannak érzem magam arra, hogy továbbra is én vezessem a Magyar Úszó Szövetséget.”

A FINA Büró Barcelonában a 2021-es mellett a 2019-es vb színhelyét is kijelöli. Japán és Kína visszalépése után a Koreai Köztársaság és Magyarország mellett az Egyesült Arab Emírségek és Azerbajdzsán maradt versenyben. Gyárfás Tamás szerint 2019-ben a dél-koreaiak, 2021-ben pedig a magyarok lesznek a rendezők.

Ajánlott videó