Sport

Rövidnadrágban döntött rekordot a hegymászó

kilian jornet (kilian jornet, )
kilian jornet (kilian jornet, )

Megdöntötte a Mont Blanc megmászásának gyorsasági világrekordját Kilian Jornet, a síalpinizmus és terepfutás spanyol bajnoka csütörtökön.

Chamonix-ból oda-vissza 4 óra 57 perc 40 másodperc alatt tette meg a 4810 méter magas csúcsra vezető utat. A sortot és edzőcipőt viselő, 25 éves Kiliam Jornet Burgada reggel 4 óra 46 perckor indult az 1 037 méter magasan fekvő chamonix-i templomtól, majd 3 óra 30 perc alatt tette meg a Mont Blanc csúcsáig vezető 3773 méteres szintkülönbségű utat.

A sportolót kísérő Mathéo Jacquemoud 22 éves francia síalpinista bajnok a visszaúton megsérült, és nem tudta Kilian Jornetet elkísérni a célpontig.

Kilian Jornet 9 óra 43 perckor érkezett vissza sprintelve a chamonix-i templomhoz.

„A hófeltételek jók voltak. Egyszerre csak sikerült gyorsan leereszkedni, hátsón csúszni, futni” – mesélte érkezéskor Kilian Jornet.

„Kár, hogy egyedül fejeztem be. Az egész mászást és leereszkedést együtt csináltunk Mathéóval. Úgy gondolom, a rekord mindkettőnké, még ha egyedül is érkeztem ide” – tette hozzá.

A korábbi Mont Blanc-mászás gyorsasági világrekordját Pierre André Gobet állította fel 1990-ben, aki szintén edzőcipőben 5 óra 10 perc 44 másodperc alatt járta meg csúcsra és a visszafelé vezető utat.

A Mont Blanc-t rendszerint két nap alatt másszák meg. Kilian Jornet a rekordot annak a tervnek a keretében állította fel, amelyben nyolc hegycsúcsot igyekszik megmászni a lehető leggyorsabban a hegymászás és a terepfutás technikáinak ötvözésével.

A sorozat a tervek szerint a Mount Everest (8848 m) megmászásával végződik, amelynek a világrekordja 20 óra 24 perc.
Kilian Jornet, a síalpinizmus világbajnoka 3 alkalommal nyerte meg a 168 kilométeres távú, 9600 méteres szintemelkedésű Mont Blanc terepfutó versenyt (UTMB).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik