Sport

Pars 80 méter, a 100 méter győztese 37 év fölött

kim collins (kim collins, )
kim collins (kim collins, )

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián nyerte a kalapácsvetést a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A szombathelyi atléta a Puskás Ferenc Stadionban “rajt-cél” győzelmet aratott, mivel első dobásától kezdve vezetett.

Legjobbját a negyedik sorozatban érte el, ekkor 80,73 méterig hajította a kalapácsot, megdöntve saját, tavaly felállított 79,74 méteres versenycsúcsát. A világranglista-vezető Pars Krisztián fölényére jellemző, hogy további három érvényes dobásával is nyert volna.

Pars mögött a pekingi játékokon aranyérmes szlovén Primos Kozmus (77,98 m) végzett a második, a világranglistán második cseh Lukas Melich (77,72 m) pedig a harmadik helyen. Németh Kristóf 73,00 méterrel a hetedik lett.

A nemzetközi szövetség kalapácsvető sorozatának része is volt a szerdai verseny, a magyar atléta mostani sikeréért 2500 dollárt kapott.

A férfiak klasszikus távján a vb-címvédő jamaicai Yohan Blake nem állhatott rajthoz (de eljött, és szólt is a nézőkhöz egy nyitott sportautóban), egy másik vb-győztes, a 2003-as aranyérmes, 37 éves Kim Collins ugyanakkor gondoskodott arról, hogy emlékezetes 100 métert lássanak a szurkolók. St. Kitts és Nevis büszkesége elképesztő rajt után végig vezetve győzött, 9.99-es idővel.


Kim Collins nyerte a 100 métert
Fotó: AFP 
A képre kattintva galéria nyílik.

A nők hasonló távjának világbajnoka, a viadal legnagyobb sztárja, az amerikai Carmelita Jeter a szezon elején sérülés miatt visszafogottabb teljesítményt nyújtott, ezúttal azonban bizonyította, hogy kezdi visszanyerni formáját, és a táv második felében hátrányból is szenzációsan futva nyert, 11.07 másodperces eredménnyel.

Férfi 200-on a fiatal jamaicai tehetség, Warren Weir 20.01 másodperces idejeszenzációsnak nevezhető.

Férfi 110 gáton a vb-címvédő amerikai Jason Richardsonnak a tavalyi évvel ellentétben ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, miután egy századdal kikapott az ezúttal 13.27 másodpercet elérő, jamaicai bajnok Andrew Rileytól. A szám két magyar érdekeltje közül Baji Balázs 13.45-tel, egyéni csúcsától egy századdal elmaradva a negyedik lett, míg Kiss Dániel idei legjobbjával, 13.65-tel a hatodik.

Az egyik legkiélezettebb csatát a férfi hármasugrók produkálták, akik között az olimpiai és világbajnok amerikai Christian Taylor – az első két Gyulai Memorial győztese – 17,16 méteres eredményével mindössze két centivel kapott ki a győztes kubai Pedro Pablo Pichardótól, mégis csak a harmadik lett, miután az ötkarikás ezüstérmes honfitársa, Will Claye 17,17-et ugrott.

Férfi magasugrásban tavaly 2,24 méter is elég volt a sikerhez a görög Konsztantinosz Baniotisznak, aki idén ismét a legjobb volt, ám ezúttal közel tíz centiméterrel, 2,33-mal szerezte meg az első helyet. Igazi ellenfele ezúttal nem akadt a görög sportolónak, az amerikai Dusty Jonah 2,28-cal lett második.

Magyar szempontból szép sikert ért el a 800-as Kazi Tamás, aki ugyan csak hetedik lett a bombaerős mezőnyben, ám 1:46.08-as idejével világbajnoki szintidőt futott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik