Sport

Az Európa-bajnokságra elfogytak a magyar öttusázók

gyenesei leila (gyenesei leila, )
gyenesei leila (gyenesei leila, )

Csütörtökön megkezdődik a felnőtt öttusa Európa Bajnokság Lengyelországban. A magyar válogatott három női és három férfiversenyzőt utaztat. Nem tudnak többet.

A magyar válogatott a tervezett nyolc fő helyett hat versenyzővel vág neki a drzonkówi kiruccanásnak. A hölgyektől térdműtétje miatt nem utazik a 2011-ben világbajnoki ezüstérmes Kovács Sarolta. A férfiaknál Tibolya Péter dőlt ki a csapatból, fáradásos lábközépcsonttörést szenvedett. Így női indulóink: Gyenesei Leila, Földházi Zsófia és Cseh Krisztina, férfi indulóink: Marosi Ádám, Kasza Róbert és Demeter Bence.

Marositól most is sokat vár a magyar közönség
Fotó: MTI

A hiányzók ellenére is reális esély van az éremszerzésre, hiszen Marosi Ádám egész évben kimagaslóan teljesít, Kasza Róbert és Demeter Bence pedig érmet szereztek az előző kontinensviadalon. A női válogatott Kovács nélkül csapatban kevesebb eséllyel száll harcba az érmekért, de egyéniben Gyeneseinek és a még mindig elsőéves junior korú Földházinak lehet esélye.

Érdemes megállni itt, egy rövid gondolat erejéig. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány pár napja azt nyilatkozta: „Nem akartunk a juniorokhoz hozzányúlni, mert nem sokkal az Eb után kezdődik számukra a korosztályos világbajnokság.” És valóban, a hat magyar indulóból öt felnőttkorú. Ha idevesszük a sérült Tibolyát és Kovácsot, akkor hét, nemzetközi szinten is bevethető felnőtt versenyzővel rendelkezik a magyar öttusasport. Kevesebbel, mint ahányan a szövetségben dolgoznak.

Tény, régen sem volt tömegsport az öttusa, hiszen ez tipikusan az a sportág, ami egész embert, egész napos elfoglaltságot, felkészülést igényel, ergo az ember vagy komolyan, nemzetközi szinten csinálja, vagy sehogy.

Bármilyen megdöbbentő, a sportág ebből a merítési lehetőségből termeli ki a Marosi és Kovács szintű klasszisokat.

Innen nézve bármilyen lesz a drzonkówi Eb végeredménye, a versenyzők teljesítménye megsüvegelendő!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik