Sport

Atlétainvázió Budapesten

pars krisztián (ingyenes, )
pars krisztián (ingyenes, )

Valamennyi földrész képviselteti magát a szerdai Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen 40 ország 230 versenyzője lép majd rekortánra a Puskás Ferenc Stadionban.

A legrangosabb magyarországi atlétikai viadal keddi felvezető sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató elmondta, hogy a 230 induló között gyenge formája miatt nem lesz ott a legutóbbi két verseny sztárja, a 400 méter olimpiai bajnoka, Sanya Richards-Ross. Ugyanakkor olyan nevekkel bővült a rajtlista, mint Will Claye, a hármasugrás amerikai olimpiai ezüstérmese vagy Andrew Riley, az idei jamaicai bajnokság 110 gátas győztese.

A Gyulai Memorial idei legnagyobb csillaga a női 100 méter világbajnoki címvédője, minden idők második leggyorsabb női sprintere (10.64 mp), az amerikai Carmelita Jeter, aki tavaly még csak edzeni tudott Budapesten a viadal idején, most ugyanakkor nem csupán rajtol, hanem nyerni is szeretne.


Carmelita Jeter lesz a viadal egyik legnagyobb csillaga
Fotó: AFP

“Nagyon boldog lennék, ha sikerülne itt győznöm. Kíváncsi leszek a holnapi futásra, mert már egy jó ideje nem indultam 100-on” – mondta a sajtótájékoztatón a jó kedélyű és közvetlen, 33 éves vágtázó, akinek többek között az idei ranglistán előtte álló trinidadi Kelly-Ann Baptiste-tal (10.83 mp) és a szintén amerikai Barbara Pierre-rel (10.85 mp) is meg kell majd küzdenie.

Jeter 2011-ben nyerte meg a világbajnokságot, ám mégis a tavalyi teljesítményét tartja a legtöbbre, amikor a klasszikus távon ezüst-, 200-on pedig bronzérmet szerzett a londoni játékokon, a 4×100 méteres váltóval pedig szenzációs világcsúcsot (40.82 mp) futva győzött.

“Az ötkarikás szereplés a legnagyobb dolog egy atléta életében, s ez nekem korábban nem adatott meg, most viszont sikerült a csapatba kerülnöm. Az pedig, hogy Londonban három érmet is szereztem, óriási teljesítmény” – mondta John Smith tanítványa, aki a 2016-os riói olimpiáig mindenképpen futni akar.

A női 100 méter csak az egyike lesz a kiemelkedő színvonalú versenyszámoknak a Gyulai István Memorialon, ugyanis a nevezési lista alapján többek között férfi 100 és 200 méteren, 110 gáton, hármasugrásban, vagy női 100 gáton is világszínvonalú versengésre van kilátás.


Pars Krisztián hazai környezetben nyerhet ismét
Fotó: MTI

A hazai nézők vélhetően a férfi kalapácsvetést várják a legjobban, amelyben a londoni bajnok Pars Krisztián olyan riválisokkal küzd majd meg, mint a 2008-as olimpiai győztes, tavalyi ezüstérmes szlovén Primoz Kozmus, vagy a 2000-es ötkarikás bajnok lengyel Szymon Ziolkowski.

A versenyt fő műsoridőben, este 20.15-től közvetíti az M1. Ezzel kapcsolatban Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője elmondta, hogy már csak Gyulai Istvánnak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi főtitkárának, az MTV egykori riporterének az emléke miatt is kötelességének érzi, hogy mindenben támogassanak egy ilyen rendezvényt. Jelezte, az a cél, hogy a versenyhez hasonlóan a közvetítés is világszínvonalú legyen. Ennek eléréséhez három közvetítőkocsi, 22 operatőr, s összességében több mint száz ember dolgozik majd.

A viadal kommentátorai Knézy Jenő, illetve Szabó Gábor lesznek.

A versenyre kedden kora délutánig 4500 jegy fogyott el elővételben, ezért a szervezők biztosak benne, hogy legalább 10-15 ezer néző lesz a helyszínen. A viadal 17 órakor kezdődik, az utolsó számot, a férfi 200 métert 21.22 órakor rendezik.

A királynő helytartója – könyv Gyulai Istvánról

A királynő helytartója – Gyulai István életrajzi regénye címmel jelent meg könyv a 2006-ban elhunyt atlétáról, legendás sportriporterről és sportdiplomatáról, a népszerű televíziós személyiségről.

Török Ferenc újságíró, a kötet szerzője a keddi bemutatón elmondta, március 1-jén kezdte el írni a könyvet és három hónap alatt készült el a munkával.

“A 313 oldalas mű három részből áll, amelyek az atlétát, a riportert és a sportdiplomatát mutatják be” – mondta Török Ferenc, aki gyerekkora óta ismerte Gyulai Istvánt.

A 21 fejezetet magába foglaló könyvben mindegyik rész végén 12 oldalnyi fotómelléklet található. Az utolsó előtti fejezet azt mutatja be, hogyan küzdött a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára betegségével, az utolsó fejezetben pedig gyermekei emlékeznek meg róla.

Gyulai István a sportok királynőjének is nevezett atlétikában 28-szoros magyar bajnok volt, az 1963-as Universiadén arany-, az 1965-ösön ezüstérmet nyert.

A könyv 3490 forintba kerül, de a szerdai Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon 2800 forintos áron megvásárolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik