Sport

Apa, kezdődik: indul a Wimbledoni Teniszbajnokság

novak djokovic (novak djokovic, )
novak djokovic (novak djokovic, )

Aki szereti a teniszt, erre a két hétre vár: az All England Club nyílt tornájának győzteséé a legrangosabb Grand Slam-cím.

Naná, hogy a britek Andy Murray esetleges győzelme miatt várják megkülönböztetett figyelemmel az év harmadik Grand Slam-tornáját, így van ez már egy pár éve.

Csakhogy a skót teniszezőnek még egyszer sem sikerült győznie, igaz, a tavalyi olimpiai tornán (az év második Wimbledonján) ő nyert. 2012-ben Roger Federer szerezte meg a tornagyőzelmet a “normális” viadalon (éppen a skót ellen négyszettes csatában), az 1877 óta megrendezett tornán ez volt a hetedik (!) sikere egyéniben.


Roger Federer
Fotó: AFP

Wimbledonban hagyomány, hogy az első meccset a bajnok játssza, így hétfőn a svájci lép először fűre, ellenfele a román Viktor Hanescu lesz. Fedex éppen Andy Murray-vel van egy ágon, de a negyeddöntőben összefuthat Rafael Nadallal is, míg a világelső Novak Djokovic könnyű ágra került, hiszen a legjobb nyolc között a spanyol David Ferrer jöhet csupán, igaz, a spanyol a Roland Garroson döntőzött Nadallal.

Djokovic a német, világranglista-33. Florian Mayer ellen, Nadal a belga Steve Darcis, Murray a német Benjamin Becker ellen indítja a tornát.

“Készen állok a versenyre. Szeretem, ha nehéz a sorsolás, nem félek, állok elébe” – mondta a felvezetőversenynek számító hallei tornát megnyerő Federer a sorsolást követően. “Minél többször játszol füvön, annál jobban megtanulod, hogyan kell. Itt vagyok, az izgalom és várakozás a régi bennem, győzni szeretnék, megmutatni, hogy még mindig tudok fejlődni” – mondta Roger.


Novak Djokovic
Fotó: AFP

“Azt hiszem, egy fantasztikus hétfő elé nézünk, amely nagyszerű a tenisz számára” – mondta némi éllel Djokovic, utalva arra, hogy az ellenágon Federer, Murray és Nadal is rögtön az első napon meccset játszik.

“Azt hiszem, a tavalyi vereség a döntőben Federer ellen büszkévé tehet, mert úgy kaptam ki, hogy agresszíven játszottam. Nem csak a hibákra vártam ölbe tett kézzel. Az volt egy fordulópont számomra, hisz utána meg tudtam nyerni az olimpiát és a US Opent is” – így Murray, aki meglepetésre készül.


Andy Murray
Fotó: AFP

“Most az 5. helyen állok a világranglistán, és a számok önmagukért beszélnek. Teljesen jogos” – ezek már Rafael Nadal szavai.

A fogadóirodáknál Novak Djokovic a legesélyesebb, Murray és Nadal után Federer csak a negyedik helyen áll a maga 7/1-es oddsával.


Rafael Nadal
Fotó: AFP

Ami az időjárást illeti (mert ez Wimbledonban nagyon fontos): hétfőre és lényegében egész hétre száraz időt jósolnak a meteorológusok.

A nőknél Marija Sarapova és Serena Williams a két fő esélyes, kettejük küzdelme immár verbálisan is zajlik, egymást oltogatják magánéleti kérdésekben.

A tornán egyetlen magyar induló lesz egyéniben Babos Tímea személyében, aki a svéd Johansson ellen játssza az első meccset. Párosban Marosi Katalin a kolumbiai Castanóval áll rajthoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik