Sport

Akcióban a CSAK

kiskert (kert, uborka, )
kiskert (kert, uborka, )

Hivatalosan is bejegyezték a Családok a Kiskertekért Egyesületet, a CSAK-ot. A szeged környéki kiskertek lakói azt szeretnék elérni, hogy amnesztiát kapjanak azok a tulajdonosok, akik nagyobb házat építettek, mint amekkorát a jelenlegi szabályozás számukra lehetővé tesz.

Tompaszigeten három házra is kimondták már a halálos ítéletet, az egyikben egy kétgyermekes család él, állandó jelleggel. Ők május 31 –én vették át az „ítéletet”. A valóságban, ha a szabályozást vesszük alapul, minden második-harmadik házat bontani lehetne. A most bejegyzett CSAK azt szeretné, ha a 10 éven belül épült otthonokat nem kellene lebontani, a későbbiekben pedig felemelnék a 3%-os beépíthetőséget legalább 5%-ra. Szombaton Subasán tartottak röpgyűlést, hatvanan gyűltek össze, az egyesület szervezése tovább folyik.

Gabrielláék megúszták – eddig

Bontási határozatot kaptak még korábban Angyal Gabrielláék, 1,1 százalékkal nagyobb házat húztak fel a megengedettnél- ezzel szembesült egy házaspár, miután tavaly átvették az építési hatóság határozatát. Kiderült, hogy a város környékén a mezőgazdasági területként jegyzett övezetben a házak majd fele nagyobb az előírtnál, ráadásul ezek felét életvitelszerűen lakják.

Szúrópróba

Szúrópróbaszerűen ellenőriz az építési hatóság, így akadtak fenn a hálón Gabrielláék. Még tavaly fellebbeztek a határozat ellen abban bízva, hogy 2013 januárjától változik az országos szabályozás, de nem változott, így januárban ott álltak megfürödve, le kell rombolniuk 34 négyzetméteres házukat, mert 9 négyzetméterrel meghaladták a jogszabályban előírtakat. (az OTÉK a, telek nagyságához mérten szabja meg a 3%os beépíthetőséget). Azóta, úgy tűnik, megúszták a bontást, átmenetileg felfüggesztette a hatóság az ügyüket. A házaspár állt a kiskertesek érdekvédő szerveződésének élére.

Látva, hogy Subasán és más zártkertben is sokakat érint a túlépítés, megkeresték képviselőiket, kerüljön a közgyűlés elé és rendezzék az ezrek otthonát fenyegető jogszabályokat.

Marad is, meg nem is

A közgyűlésen a jobboldali képviselők ajánlata az volt, hogy készítsenek felmérést a kertségekről és ennek megfelelően módosítsák a rendezési tervet, a területet vegyék ki a mezőgazdasági minősítésből és nyilvánítsák üdülő területté (ez esetben 15% a megengedett beépíthetőség), vagy emeljék fel a mezőgazdasági területek beépíthetőségét 3%-ról 5% – ra.  A jegyző álláspontja az volt, hogy helyi szinten nem módosítható az építési szabályzat, a jobboldali képviselők forduljanak kormányukhoz. Minthogy a jobboldalnak többsége van a testületben, az ő javaslatukat fogadták el. Egérutat, de nem megoldást kaptak a „kertlakók”.

Magad uram…

A „zártkertesek” úgy döntöttek, hogy a maguk kezébe veszik az ügyet: 80-an megalakították a Családi Kiskertekért Egyesületet. A CSAK szeretne betekintést kapni a hatástanulmányokba, felmérésekbe, majd az egyesület hivatalos bejegyzése után, amnesztia kérelemmel fordulnak a szaktárcához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik