Sport

Európa-bajnok a magyar női kajak négyes!

női kajaknégyes (női kajaknégyes, )
női kajaknégyes (női kajaknégyes, )

A kajak-kenu Európa-bajnokság szombat délelőtti döntőit Benedek Dalma aranyérme nyitotta. Csakhogy ő már nem magyar színekben, hanem szerbként állt a dobogóra. A kajak négyes pedig Eb-t nyert.

Remekül kezdték pénteken a kontinenstornát a magyarok, hiszen minden egység bejutott a döntőbe. Storcz Botond szövetségi kapitány elmondta, nem is emlékszik ilyen sikeres nyitányra.

A szombati délelőtti programot – és az Eb döntőit – rögtön egy magyar érem nyitotta, hiszen női K1 1000 méteren Medveczky Erika harmadik helyen ért célba, alig fél másodperccel lemaradva az ezüstérmes dán Henriette Hansen mögött. Jegyezzük meg, az első Benedek Dalma lett, aki majdnem 4 másodpercet (!) adott Hansennek, az utolsót, Coral Burkillt pedig 19 másodperccel verte meg.

A hétszeres világbajnok Benedek még tavaly szeptemberben döntötte el, hogy nem kíván Magyarországnak további érmeket gyűjteni, inkább szerbként áll rajthoz ezek után. Döntésének hátterében az áll, hogy három olimpiáról is lemaradt korábban.

A kenusok között Vajda Attila számára viszont már nem jött össze a dobogó. Az olimpiai bajnok a szintén egy kilométeres távon negyedik helyre hozta be a magyar hajót. Nem kellett volna neki sok, hogy előrébb lépjen, ám most meg kell elégednie a negyedik pozícióval.


Fotó: MTI
A képre kattintva galéria nyílik.

Dombvári Bencének csak az ötödik helyet sikerült megszereznie K1 1000 méteren, míg a Szilvásy Nóra, Szabó Petra duó a negyedik lett.

A nap legígéretesebb produkcióját nyújtva a női kajak négyes 500 méteren – Kárász Anna, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Douchev-Janics Natasa összeállításban – legyőzte a fehérorosz és a német hajót, így a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló Eb-n aranyérmet szerzett.

Férfi kenupárosunk, Vasbányai Henrik, Mike Róbert összeállításban fantasztikus hajrával ezüstérmet nyert: a duó mindössze három tizeddel maradt csak le az orosz hajó mögött.

A Dombi Rudolf, Kökény Roland kettes az ötödik pozícióban zárt 1000 méteren, míg a Viola Viktor, Sarudi Pál, Varga Dávid, Kiss Tamás kenu négyes szintén egy kilométeren lett hetedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik