Sport

Nincsenek rossz helyzetben a kézis lányok

noi-kezilabda-valogatott(1)(210x140)(1).jpg (női kézilabda válogatott, )
noi-kezilabda-valogatott(1)(210x140)(1).jpg (női kézilabda válogatott, )

Kisorsolták a szerbiai női kézilabda-világbajnokság csoportjait: a magyar válogatott a D jelű hatosba került.

Már csak azért is jó előjelekkel vártuk a sorsolást, hiszen a tavalyi Eb-bronz miatt az első kalapban, vagyis a legerősebbek között kaptak helyet Görbiczék, Dánia, Norvégia és Montenegro mellett.

Előbb az gyengébb csapatok kerültek a helyükre, így – ekkor még nem lehetett tudni, hogy a magyar együttes ide kerül – a D csoportban landolt Csehország, Tunézia és Ausztrália.

A harmadik kalapot kihagyták, ugyanis innen várták a házigazda szerbek a sorsolás végét, így következett a második: innen a németek érkeztek meg. Utolsó előttiként behúzták a D csoportba a magyar válogatottat is, így már csak egy üres hely volt.

Fotó: MTI

Mivel a szerbek a B jelű hatosra voksoltak, így a románok kerültek hozzánk. A másik ágon a norvég, lengyel, spanyol, argentin, paraguayi csapatok meccselnek majd, vagyis az egyenes kieséses szakaszban is innen kapunk ellenfelet.

Siti Beáta, a válogatott edzője elmondta, hogy az együttes kiegyensúlyozott hatosba került.
“Tunéziát és Ausztráliát le kell győznünk, a németek és a románok ellen pedig jól teljesítettünk a legutóbbi Eb-n. A csehek Izland ellen jutottak ki a vb-re. Nyilván az elsődleges cél a továbbjutás, és a csoporton belül minél előkelőbb helyezés megszerzése” – fogalmazott. 

Hozzátette: a kieséses szakasz elején, a nyolcaddöntőben a norvégokat el kellene kerülni, a C csoportban a többiek ellen biztosan jó eséllyel lehet felvenni a küzdelmet.

“A spanyolok az Eb-n nem teljesítettek jól, de ennek a legfőbb oka feltehetőleg az olimpia közelsége volt. Van fél évünk arra, hogy feltérképezzük vb-ellenfeleinket” – mondta Siti.

A vb-n a hatos csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe. A csoportkör találkozóira Belgrádban, Nisben, Újvidéken és Zrenjaninban kerül sor.

A magyar együttes Újvidéken játszhat, vélhetőleg sok magyar drukker előtt.

A világbajnokságot december 7-22. között rendezik.

Fotó: MTI

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke a Sport TV-nek a szerb fővárosból elmondta: elégedettek lehetnek a sorsolással.

“Vannak könnyebb és nehezebb ellenfelek is. Az első vagy a második helyen tovább lehet jutni. Utána már nehezebb menet jön” – mondta az MKSZ elnöke, majd kitért a leukémiával kezelt Karl Erik Böhnre is.

“A szövetségi kapitány állapota javul, a nyár közepén döntünk majd vele arról, hogy tudja-e vállalni a csapat felkészítését a világbajnokságra. Egyelőre úgy tűnik, csatlakozni tud a csapathoz” – tette hozzá Vetési.

A világbajnokság csoportbeosztása

A csoport (Belgrád): Montenegró, Hollandia, Franciaország, Dél-Korea, Kongói Köztársaság, Dominika
B csoport (Nis): Dánia, Brazília, Szerbia, Kína, Japán, Algéria
C csoport (Zrenjanin): Norvégia, Lengyelország, Angola, Spanyolország, Argentína, Paraguay
D csoport (Újvidék): Magyarország, Németország, Románia, Csehország, Tunézia, Ausztrália

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik