Sport

Ő lehet a vívó-Eb magyar meglepetésembere

A zágrábi vívó-Európa-bajnokság, majd a budapesti világbajnokság egyik meghatározó figurája lehet (és szerintünk meglepetésembere is) Rédli András párbajtőröző. Őt kérdeztük.

Talán nem is lenne meglepetés, ha egyéniben is bizonyítana Rédli András, ugyanis csapatban Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, állandó tagja a világranglistát vezető magyar válogatottnak. Igaz, a párbajtőrözők között leginkább Boczkó Gábor (hétszeres Európa-bajnok) és Imre Géza egyéni sikereihez szoktunk az elmúlt időszakban.

Pár éve Rédli András is remekelt, 2009-ben például az egyik legrangosabb Világkupát, a heidenheimit nyerte meg. Utána nem jöttek annyira az egyéni eredmények, de idén már volt Világkupa-bronzérme is Legnanóban.

Több sportágban is a világbajnokság előtt nem sokkal rendezik az Európa-bajnokságot. Vannak, akik feladják az Eb-t a vb kedvéért. Ti hogy vagytok ezzel?

A vívásra ez nem igaz, hiszen minden Eb-re és vb-re kettőzött erővel készülünk, és úgy is utazunk ki ezekre a versenyekre, hogy minél jobban szerepeljünk. Most azért juthat kiemelt szerep az Eb-re, mert a világbajnokságot Budapesten rendezik. Én is érzek magamban pluszmotivációt a budapesti vb-re vonatkozóan, szeretnék jól szerepelni hazai közönség előtt. Ettől még a héten is úgy készülök az Eb-re, hogy az a legjobban sikerüljön.


Fotó: Sport24

Szabó Bence, a MOB főtitkára, korábbi kardozó olimpiai bajnok, edző azt mondta a hétfői sajtótájékoztatón, hogy az Eb-nek ma már nincs akkora presztízse, mint korábban. Így gondolod?

Egy kicsit ezt megcáfolnám, hiszen a vívásban az európai nemzetek dominálnak. Annyi a különbség, hogy mondjuk esetünkben, a párbajtőrözőknél nem lesz ott a mezőnyben Venezuela, Korea, az USA és Kína, mint erős nemzet. A franciák, olaszok, ukránok, oroszok viszont igen, ők egyéniben és csapatban is aranyesélyesek. Mindenki az első csapatával szerepel az Eb-n, ahogy mi is a vb-csapatunkkal leszünk Zágrábban. Sőt, igazából az Eb-nek az a hátránya, hogy sűrű a mezőny, nincsenek afrikaiak vagy éppen gyengébb dél-amerikai versenyzők, így már rögtön a selejtezőben, az első fordulóban erős ellenfeleket kapunk.

A formát tekintve a csapat és te mire lehettek képesek az Eb-n és a világbajnokságon?

Az egész szezonban kiegyensúlyozott, jó formát tudtunk nyújtani, ezt bizonyítja az öt világkupán elért öt érem, két ezüst és három bronz. Jó formában vagyunk, a két öreget, Boczeket és Gézát, mint a csapat két motorját mindenképp ki kell emelni, de Párizsban egy nagyon fiatal csapattal is ott tudtunk végezni az élmezőnyben. Esélyekről épp a sűrű mezőny miatt nehéz beszélni.

Az edzőtermen kívül is csapat a csapat? Gyakran vannak közös programok?

Olyannyira közös, hogy szinte állandóan össze vagyunk zárva: rengeteget készülünk Tatán vagy külföldi edzőtáborokban, de megyünk majd Tapolcára is. Nagyon sokat vagyunk együtt, így a hétvégéket, szabadnapokat inkább mindenki a családjával, a szeretteivel tölti. Néha persze elmegyünk együtt vacsorázni, de voltunk például gokartozni is vagy kisebb szórakozóhelyen, versenyidőszakon kívül. Nem visszük túlzásba persze. Egységes a társaság, de szerencsére ez jó pár éve így van.

A magyar csapat keretéről itt lehet bővebb információt találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik