Sport

Nadal tűz és víz mellett írt történelmet

Rafael-Nadal(650x433)(1).jpg (rafael nadal, )
Rafael-Nadal(650x433)(1).jpg (rafael nadal, )

Három játszmában győzte le Rafael Nadal David Ferrert a francia nyílt teniszbajnokságon, Párizsban.

A statisztika egyértelműen Nadal győzelmét sugallta: a legutóbbi 16 salakpályás meccsüket ő nyerte meg, Ferrernek legutóbb csaknem 10 éve, 2004-ben sikerült diadalmaskodnia ellene salakon. Ráadásul Nadalnak egészen elképesztő a Roland Garros “hatékonysága”: a maival együtt 60 meccsből egyetlenegyet vesztett csak el.

Jól indult a mérkőzés Nadal szempontjából, annak ellenére, hogy magához képest sok ki nem kényszerített hibával játszott. Az első szettben háromszor is sikerült elvennie Ferrer adogatását. A második játszmában már lényegesen magabiztosabban játszott a címvédő.


A világ leggyorsabb embere adta át Nadalnak a trófeát
Fotó: AFP

4-1-es állásnál azonban kínos incidens zavarta meg a döntőt: pukkanást lehetett hallani, mikor egy férfi pirotechnikai eszközzel a kezében futott be a pályára. A Nadal felé tartó fáklyást a biztonságiak lekapcsolták, az teniszező kezet is rázott az egyik védelmére siető öltönyössel. Ezután mindketten elvesztették saját adogatásukat, majd 5-2-nél Nadal a második szettért szerválhatott, és nem hagyta ki a lehetőséget. Egy pár percre úgy tűnt, hogy az időjárás is a döntő ellen van: pár perces esőszünet után azonban folytathatták a játékot.

Már-már úgy látszott, hogy megalázó vereséget szenved Ferrer, a harmadik játszmában 2-0-ra elhúzott Nadal. Honfitársának sikerült azonban visszahoznia magát a meccsbe, és saját adogatása után sikerült egy bréket is kiharcolnia. Nem véletlenül félelmetes ellenfél Nadal: miután elbukott két gémet négy lehengerlő szervával hozta az adogatását.

Az utolsó forduló pont talán az lehetett, mikot3-3-nál újabb brékre lett volna esélye Ferrernek, azonban nem tudta behúzni, és onnan hiába játszott jól, nem tudott Nadal fölé kerekedni. 6-3-ra hozta a harmadik szettet, ezzel nyolcadszorra nyerte meg a Roland Garrost, ezzel újabb fejezetet írt hozzá a tenisztörténelemhez. Férfi teniszezőnek eddig még nem sikerült nyolcszor  megnyernie ugyanazt a Grand-Slam tornát.

A trófeát Usain Bolt, a világ leggyorsabb embere adta át a salakkirálynak.

Eredmény – Roland Garros, férfi egyes, döntő

Nadal (spanyol, 3.) – Ferrer (spanyol, 4.) 6-3, 6-2, 6-3

Videó – A fáklyás ember:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik