Sport

Búcsúzik az ország Csárlija

Carlos-Perez(960x640)(1).jpg (carlos perez)
Carlos-Perez(960x640)(1).jpg (carlos perez)

A világválogatott ellen búcsúzik a kiváló kézilabdázó, Carlos Reinaldo Perez. Tizenöt év alatt számos sikert ért el Veszprémben és a válogatottban.

Vasárnap délután egy legendával lesz szegényebb nemcsak a magyar, hanem a világ kézilabdasportja is. Az átlövő a Veszprém Arénában búcsúzik a szurkolóktól és a korábbi játékostársaktól.

Carlos Reinaldo Pérez 1997-ben érkezett Magyarországra nyolc kubai társával együtt. A játékost a Veszprém szerződtette. A klub számára nem volt ismeretlen a hórihorgas átlövő. Pérez már az 1995-os világbajnokságon felhívta magára a figyelmet. Akkor szülőhazája válogatottjában 49 gólt dobott az izlandi viadalon.

Hazánkba érkezése után kellett neki egy kis idő, míg felvette a magyar bajnokság ritmusát, de a legnagyobb problémája talán nem is ezzel volt. Nagyon nehezen tudta megszokni a téli hideget. Viszont a finom ízeket hamar megszerette, kedvence a kacsasült.

Nevét hamar megtanulták a hazai kézilabda hívei, ahogy a labdarúgásban szokás mondani: csak örökölni lehet tőle a labdát. Amikor nála volt a játékszer, felugrott és lőtt. Nem igazán volt kapcsolata a szélsőkkel, de még a beállóssal sem nagyon. A bort is megkedvelte, pedig az elején még megcukrozta.

Magyarországon mindent megnyert, amit lehetett. A bajnokságot 14, a kupát 13 alkalommal.

Fotó: AFP

A Bajnokok Ligája megnyeréséhez a 2001-2002-es szezonban állt a legközelebb. A Magdeburg elleni finálét összesítésben három góllal bukta el a Zdravko Zovko vezette alakulat.

A magyar állampolgárságot 1999-ben kapta meg. Világversenyen 2003-ban mutatkozhatott be a válogatottban, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a portugáliai vb-n a csapat kiharcolta az athéni olimpián való indulás jogát. Portugáliában nem mellesleg a torna gólkirálya lett.

Az tény, hogy az utóbbi pár évben már nem ipari mértékben termelte a gólokat (ebben közrejátszottak sérülései is), de még ekkor is a csapat húzóembere volt. Az egyik operáció során egyébként az orvos észrevette, hogy a klasszis szalagjai kétszer olyan vastagok és erősek, mint egy hétköznapi emberé.

Az idei szezon közben már nem kapott annyi lehetőséget Carlos Ortega edzőtől, ezért februárban Katarba igazolt.

Vasárnap azonban végleg elköszön – idehaza. De nem is akárhogy. A világválogatott ellen búcsúzik az ország kedvenc Csárlija. Mezszámát a veszprémi klub visszavonultatja.

Utolsó mérkőzésen olyan sztárok ellen lép pályára a mosodás (csapattársai így szólítják, mivel barátjával tisztítószalonokat üzemeltet), mint Sterbik Árpád, Marko Vujin, Pásztor István, Ivano Balic, Iker Romero, Zlatko Saracevic, Filip Jícha, Urios Fonseca, Éles József vagy éppen Dejan Peric.

A világ legjobbjainak vegyescsapatát Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Csoknyai István, Pérez korábbi csapattársa és edzője, valamint a horvát Zdravko Zovko, a bakonyi csapat korábbi edzője irányítja.

Pérez a világválogatott csapatban lesz a parketten, de az utolsó időkérésnél átöltözik Veszprém-mezbe.

A találkozót az M1 16 óra 30 perctől élőben közvetíti.

Pérez Carlos

Született: 1971. augusztus 26., Havanna

Posztja: átlövő

Klubjai: Ciudad Havanna, Veszprém, Al Sadd

Nevelőedző: José Cruse

Edzői: Inácio Fon, Kiss Szilárd, Kovács László, Zdravko Zovko, Mocsai Lajos, Carlos Ortega

Első magyar válogatottság: 2002. október 17., Ptuj: Magyarország-Szlovénia 29-26

Válogatottság/gólok: 55/274

Legnagyobb sikerei: 2-szeres olimpiai 4. , vb-6. , vb-7. , BL 2. , 2-szeres Szuperkupa-2. helyezett, KEK-győztes, 14-szeres magyar bajnok , 13-szoros Magyar Kupa-győztes, vb-gólkirály, 4-szer az év legjobb magyar játékosa, 6-szoros kubai bajnok, 7-szeres Pán-amerikai bajnok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik