miami san antonio spurs (miami heat, san antonio spurs, )
Sport

A Miami rögtön az első meccsen bukta a pályaelőnyt

Az NBA nagydöntőjének első találkozóját Miamiban nyerte meg a San Antonio Spurs.

Az American Airlines Arena 19 775 fehérbe öltözött nézője a negyedszer az alapszakasz legjobbjává választott LeBron James showműsorára készült a nagydöntő nyitányán.

A címvédő floridaiak ásza ugyan csak 18 pontot dobott, ám mellé 18 lepattanót és 10 gólpasszt is gyűjtött. A tripla-dupla (három statisztikai mutatóban két számjegyű teljesítmény) azonban végül kevésnek bizonyult: a San Antonio mindvégig „látótávolságban” maradt, főként a szélvészgyors francia karmester, Tony Parker és a 37 évesen is dupla-duplát (20 pont, 14 lepattanó) jegyző Tim Duncan révén.

A mindvégig kiegyenlített találkozó az utolsó negyedben dőlt el. Ebben a harmadik bajnoki címére hajtó Heat mindössze 16 pontot hozott össze, és hét perccel a vége előtt hátrányba került, amelyet már nem is tudott ledolgozni. Az utolsó játékrészben James hat, a térdsérülése ellenére addig remeklő Dwyane Wade pedig nulla pontot szerzett, és mivel sem Mario Chalmers, sem Norris Cole nem tudta megfékezni Parkert, a hajrában már maga James fogta a vendégek irányítóját.

Végül Parker döntötte el a meccset is, 5,2 másodperccel a vége előtt, amikor 86-88-nál cselezés közben még el is esett, de a labdát megtartotta, majd a támadóidő lejártakor dobása a palánkról a gyűrűbe hullott. A bírók visszanézték videóról az esetet, majd megítélték a találatot.

Érdekesség, hogy a Spurs eddig mind az öt nagydöntőbeli szereplése alkalmával megnyerte az első mérkőzést.

„Nem tudtuk a saját játékunkat játszani, és a hajrában fájdalmasan eredménytelen volt a támadójátékunk” – összegzett Erik Spoelstra, a hazaiak mestere, míg 22 évvel idősebb kollégája, a Spurs eddigi négy bajnoki címében oroszlánrészt vállaló Gregg Popovich közölte, a hajrában a szerencsén és Parker lélekjelenlétén múlt a győzelem.

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc második meccsére magyar idő szerint hétfőn hajnalban kerül sor, szintén Miamiban.

Eredmény – döntő, 1. mérkőzés:

Miami Heat San Antonio Spurs 88-92 (24-23, 28-26, 20-20, 16-23)
A legjobb dobók: James 18, Wade 17, Bosh 13, Allen 13, illetve Parker 21, Duncan 20, Ginobili 13, Green 12, Leonard 10

Videó a találkozó képekben:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik