Sport

Megrázó videó: összeomlott Erőss Zsolt édesanyja

Kiss Péter, Erőss Zsolt (kiss péter, erőss zsolt, )
Kiss Péter, Erőss Zsolt (kiss péter, erőss zsolt, )

Kollár Lajos, a tragikus véget ért Kancsendzönga-expedíció vezetője két nappal hazaérkezése után sajtótájékoztatót tartott. Megpróbált válaszolni megannyi megválaszolhatatlan kérdésre. Erőss Zsolt édesanyjáéra is.

 

Kollár Lajos a sajtótájékoztatón
Fotó: Sport24

Kollár Lajos, a „Magyarok a világ nyolcezresein” – Európában is egyedülálló – expedíciósorozat vezetője az alaptáborban élte végig barátai elvesztését. Csütörtökön, két nappal a hazaérkezése után a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón próbált válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyeket a megjelent hegymászótársak és Erőss Zsolt édesanyja fogalmaztak meg.

Kollár Lajos meglehetős alapossággal elemezte a már rendelkezésére álló információk alapján a tragédiához vezető lehetséges okokat, arra viszont talán ő sem volt felkészülve, hogy a sajtótájékoztatón Erőss Zsolt édesanyja bírálatot fogalmaz meg vele szemben.

Erőss Zsolt és Kiss Péter

Az édesanya érthető módon zaklatott lelkiállapotban, hosszasan és sírva kérte számon az expedíció vezetőjén, miért kommunikálták azt, hogy Kiss Péter előbb ért fel a csúcsra, miért csak Kiss Péter a hős, miért nem készültek fel előre a mentésre, miért nem vitt magával a fia életmentő oxigénpalackot, miért volt bajtársiatlan Kollár az alaptáborban, amikor nem biztatta tovább a fiát, hanem azt kérdezte tőle az egyik utolsó elhaló bejelentkezésénél: „Zsolt, tudod, ez mit jelent?”

A megtört, megviselt édesanyából megrázó módon tört elő a vád: „Mi nem láttunk semmit, azt állítasz, amit akarsz.” Megválaszolhatatlan kérdések.

Olyan kérdések, amelyekre csak két ember tudhatja a valós választ, Erőss Zsolt és Kiss Péter. De ők valahol 8200 és 7800 méter között, a Kancsendzöngán hagyták a feleletet.

A sajtótájékoztatón készült, megrázó videó:

Erőss Zsolt és Kiss Péter a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Nepálban található Kancsendzönga meghódítása után tűnt el. A 24 órás csúcstámadást követően már nem tudtak leereszkedni a biztonságot nyújtó 4-es táborba, és ugyan mentőakciót is küldtek utánuk, nem találtak a nyomukra.

Olvasói sztorik