Sport

Eljön Budapestre a jamaicai szupersztár

yohan blake (yohan blake, )
yohan blake (yohan blake, )

A 100-on és 200-on is olimpiai ezüst-, a 4x100 méteres váltóval pedig hatalmas világcsúccsal aranyérmes jamaicai Yohan Blake is rajthoz áll július 10-én a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A szervezőknek sikerült megállapodniuk a 2011-es tegui világbajnokságon két aranyérmet nyert sprinterrel, aki igazi világsztárként érkezik a fővárosba, erre nagyon büszkék az érintettek.

A Szörnyeteg becenévre hallgató Yohan Blake videóüzenetben köszöntette a magyar szurkolókat a csütörtöki sajtótájékoztatón. Mindenkit arra biztat, hogy látogasson ki a viadalra és drukkoljon neki.

Blake érkezésével jó esély van arra, hogy megdől a szintén jamaicai Asafa Powell 9.86 másodperces, 2011-ben felállított versenycsúcsa. A 23 éves Blake – aki 2010 augusztusa óta egyedüliként tudta legyőzni világcsúcstartó honfitársát, Usain Boltot – 100 méteren áll majd rajthoz a harmadik alkalommal sorra kerülő Gyulai István Memorial zárószámában.

Blake a 4×100 m-es jamaicai váltóval olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó, elsőként ez a négyes futott 37 másodpercen belül a világon. 200 méteren egészen elképesztő, 19.26 mp az egyéni csúcsa, aminél szintén csak Usain Bolt futott gyorsabban ebben a versenyszámban, és ő is csak egyetlenegyszer.


Fotó: AFP

2011-es aranyával ő a világ legfiatalabb 100 méteres győztese, 21 évesen győzött. Egyéni csúcsa 100 méteren 9.69 másodperc, ennél jobb időt csak honfitársa és állandó edzőpartnere, Usain Bolt futott.

Gyulai Márton versenyigazgató elmondta, a mostani viadal azért is különösen fontos, mert idén töltötte volna be 70. életévét édesapja, a verseny névadója, Gyulai István, az egyik legismertebb és legelismertebb magyar sportdiplomata, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség egykori főtitkára és másfél évtizedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára, nem utolsósorban 28-szoros magyar bajnok atléta.

Itt lesz a versenyen az olimpiai és világbajnok 400-as Sanya Richards-Ross és a vb-címvédő 110 gátas Jason Richardson, és az is eldőlt már korábban, hogy az emlékverseny a nemzetközi kalapácsvető-sorozat egyik állomása is lesz.

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián mellett a 2008-as ötkarikás aranyérmes szlovén Primoz Kozmus, valamint a 2013-as ranglistavezető cseh Lukas Melich is dobókörbe lép a Puskás Ferenc Stadionban.

A belépők 90 százaléka 500 forintos regisztrációs díj ellenében kapható a Ticket Express irodáiban, míg a három kiemelt szektorba június 20-ig akciós, 3990 forintos jegyeket lehet váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik