Sport

Visszavonul minden idők egyik legjobb irányítója

Bejelentette visszavonulását az olimpiai bajnok Jason Kidd, aki 19 idényt húzott le az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA).

“Fantasztikus utazás volt, de most véget ér. Négy NBA-csapatban szerepeltem, köszönet valamennyi játékostársamnak és edzőmnek” – mondta hétfőn a 40 éves sztár, aki legutóbb a New Yorkot erősítette, de játszott Dallasban, Phoenixben és New Jersey-ben is.

A tízszeres All Star-válogatott Jason Kidd 1994-ben a Dallas Mavericks színeiben mutatkozott be az NBA-ben, akkor – a két napja szintén visszavonult – Grant Hill-lel holtversenyben az év újoncává választották. A Dallasszal 2011-ben bajnoki címet szerzett, a nemzeti csapattal pedig 2000-ben és 2008-ban olimpiai aranyérmet nyert.

„Két dologra vagyok a legbüszkébb: hogy bajnoki gyűrűt nyertem a Dallasszal, illetve az, hogy az amerikai válogatottal is nyertem aranyérmet – kettőt is ráadásul. Ezek után szorosan következik a rangsorban az Év újonca díj, amit Granttel közösen nyertünk” – emelt ki pár momentumot karrierjéből a kosaras.

Gólpasszok és labdaszerzések tekintetében második az NBA örökrangsorában, egyedül csak az a John Stockton előzi meg, akit sokan minden idők legjobb irányítójának tartanak. Kidd egyike volt a klasszikus irányítók „prototípusának”, az a játékos volt, aki jobbá tette a csapattársait.

Jason Kidd fejében egyébként először az All Star-hétvége alatt fogalmazódott meg a visszavonulás gondolata, ám akkor még saját bevallása szerint elhessegette a gondolatot. Nem csoda, ugyanis eredetileg 2015-ig szerződés kötötte őt a New Yorkhoz.

A napokban aztán egy esküvőn vett részt, ahol úgy döntött: itt a vége.

Videó – pár jelent ebből a remek karrierből:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik