Sport

Nem reménytelen a magyar bokszolók sorsolása

bokszkesztyu(960x640)(2).jpg (bokszkesztyű, ökölvívás, )
bokszkesztyu(960x640)(2).jpg (bokszkesztyű, ökölvívás, )

A sorsolással megkezdődött a minszki felnőtt (elit) férfi ökölvívó Európa-bajnokság első hivatalos eseménye. A mieink elfogadható ellenfeleket kaptak.

A szombati nyitónapon két magyar öklöző lesz érdekelt: Nyéki Georgian kezdi meg a menetelést, majd Nagy Péter is szirítóba lép.

A sorsolás után Kovács László szövetségi kapitány így értékelt: “Vargának, Bacskainak és Harcsának éremközeli helyzetbe kell kormányoznia magát.”

Szántó Imre, Harcsa mestere szókimondóbban fogalmazott: “A fent említett három ökölvívónk éremesélyes, az öthetes felkészülés és a kvalitásaik erre jogosítják fel őket.”

Ami a tényeket illeti: Varga Miklós könnyűsúlyban a második kiemelt, az idén még veretlen Harcsa Zoltán középsúlyban a harmadik sorszámot kapta. Mindkettejük sorsolása jó, és a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Imrével (69) együtt éremig juthatnak.

37 ország 216 bokszolója szerepel a minszki Eb-n, ahol először van úgynevezett profi pontozás, vagyis az öt pontozó közül számítógép sorsolja ki, melyik háromnak a pontszámai számítanak, ekként minimalizálva a csalás lehetőségét, továbbá egy menetben tíz pontot lehet kapni maximum, azaz 10:9, 10:8, 10:7, 10:6 lehet a menetek eredménye. Három háromperces menet van – ez nem jelent változást -, s a fejvédő használata még most utoljára kötelező, az októberi almati vb-n már csupasz fejjel bokszolnak a férfiak.

A magyar ökölvívók sorsolása

49 kg (16 résztvevő)

Ungvári István a 8 közé jutásért a lengyel Dawid Jagodzinskivel kezd kedden.

52 kg (17)

Kalucza Norbert ellenfele hétfőn a 8 közé jutásért a felvidéki Rajkó René.

56 kg (20)

Nagy Krisztián ellenfele kedden a 8 közé jutásért a 19 éves német Omar El-Hag.

60 kg (23)

Varga Miklóst a 2. helyen emelték ki, az első körben erőnyerő, a nyolc közé jutásért kedden vagy a lengyel Mateusz Polski, vagy a szlovák Michal Zatorsky vár rá.

64 kg (23)

Az Eb-újonc Nyéki Georgián már a 16 közé jutásért mérkőzik, méghozzá szombat este, az angol Samuel Maxwell-lel.

69 kg (26)

Bacskai Balázs, a 2010-es moszkvai Eb aranyérmese nem kiemelt. Vasárnap, a 16 közé jutásért az azeri Tamerlan Abdullajevvel kezd.

75 kg (23)

Harcsa Zoltánt, a londoni olimpia 5. helyezettjét a harmadik helyen emelték ki. Az első körben erőnyerő, a nyolc közé jutásért egy parázsnak ígérkező örmény-azeri (Armen Hovaneszjan-Elnur Szulejmanov) csata győztesével kerül szembe kedden.

81 kg (24)

Nagy Péter már szombat este szorítóba lép, ellenfele a 16 közé jutásért az ukrán Dmitro Bulgakov.

91 kg (22)

Nehézsúlyban Darmos József a 16 közé kerülésért vasárnap a moldoval Vladimir Chelessel kezd.

+91 kg (14)

Deél Szabolcs alapvetően nehézsúlyú, de most az “óriások” között kell helyt állnia. A 8 közé jutásért a súlycsoport egyik favoritja, a fehérorosz Viktar Zujev vár rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik