Sport

Hatvan éve “kapták el a mocskot”

A Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára 1953. május 29-én ért fel először hegymászó.

A később lovaggá avatott új-zélandi Edmund Hillary érte el az emberiség történetében először a 8848 méteres magasságot, de természetesen nem egyedül, hanem egy kísérővel, egy serpával, bizonyos Tenzing Norgay-jal.

Érdekesség, hogy Hillary élete hátralévő részében vagyonát az ázsiai hegyvidéken élő emberek minél jobb életkörülményeinek kialakítására áldozta vagyonát.

Nepál évente egy expedíciót engedélyezett akkoriban, 1952-ben egy svájci társaság próbálta meg a „szinte lehetetlent”, de 240 méterrel a „cél” előtt visszafordultak. Hillary egy Alpokban tett túra után kapott meghívást a következő évi expedícióba – természetesen rögtön elfogadta az invitálást. Barátjával, George Lowe-val akart elindulni, de a több mint 400 embert (362 hordárt, 20 serpát) megmozgató akció vezetője, John Hunt Norgayt nevezte ki mellé.

1953. május 28-án indultak el a táborból a csúcsra, hárman segítettek nekik, de ők 8500 méter után visszafordultak (itt vertek újabb sátrat Tenzingék). Másnap reggel Hillary észrevette, hogy csizmája megfagyott, több órát kellett eltölteniük azzal, hogy használatra késszé tegyék azt. A végső csúcs eléréséhez egy 12 méteres kősziklát is meg kellett mászni (Hillary ment elől), ezt később róla nevezték el. Május 29-én, 11 óra 30 perckor sikerült az álom megvalósítása.


Fotó: AFP

„Elkaptuk ezt a mocskot” – mondta a később II. Erzsébet királynő által lovaggá ütött hegymászó a táborba visszaérve.

Élete során a serpákat segítette, 27 iskolát és 2 kórházat hozott létre első feleségével a Himalájában. A nő (és egyik lányuk) 1975-ben, egy Nepálba tartó repülőgéppel zuhant le és vesztette életét. Hillary 1989-ben újranősült; 2008-ban halt meg, élete során elérte az Északi- és a Déli-sarkot is, erre korábban senki nem volt képes.

Rekordok a Mount Everesten:

Az első nő a japán Tabei Junko volt a világ tetején, 1975-ben.

1978-ban az olasz Reinhold Messner oxigénpalack nélkül jutott fel a csúcsra Peter Habelerrel, előbbi 1980-ban egyedül.

A legtöbbször Appa sherpa és Phurba Tashi sherpa járt a Csomolungmán, 21 alkalommal.

A japán Miura Juicsiro idén, 80 évesen is megmászta a hegyet, ő a legidősebb, aki arra járt, ahol a madár se.

Az amerikai Jordan Romero 2010-ben 13 (!) évesen jutott a Mount Everest csúcsára.

Hillary és Norgay óta 3600-an jártak a csúcson, de 300-an már meg is haltak a hegyen.

A nemrégiben a Kancsendzönga megmászása közben eltűnt Erőss Zsolt 2002. május 25-én jutott el a hegy, egyben a világ tetejére.

Videó – egy emlékvideó Edmund Hillary tiszteletére:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik