Sport

Szerdán levegőhöz juthat a birkózás

birkózás (birkózás, nob)
birkózás (birkózás, nob)

Szerdán Szentpéterváron eldől, hogy a magyar sportnak 19 olimpiai bajnoki címet szerző birkózó sport eljut-e egyáltalán a szeptemberi közgyűlésig, ahol a 2020-as olimpia programjáról döntenek, vagy lekerül a játékok műsoráról.

Februárban jött a hír, miszerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Bizottsága (vb) a 2020-as nyári olimpiai játékok műsoráról törölné a birkózást. Az előzetes határozati javaslat kiverte a biztosítékot itthon és külföldön egyaránt.

A hír hallatán szinte azonnal lemondott a Nemzetközi Birkózó Szövetség regnáló elnöke, Raphael Martinetti, míg az új szerb elnök, Nenad Lalovic előrefele menekülve kijelentette, megújítaná a sportágat.

Szerda este Szentpéterváron kiderül, a birkózók elmúlt hónapokban mutatott erőfeszítései elegendőek lesznek-e arra, hogy a sportág megőrizze esélyét az ötkarikás műsoron maradásra. Ekkor dönt ugyanis a NOB vb a nyolc jelentkező sportágról.

Hogy miért nem csak a birkózásról, és miért nyolc sportágról? A szentpétervári ülésen ugyanis nem az a tét, hogy melyik sport kerül le a műsorról, hanem, hogy a nyolc sportág közül (a birkózás, illetve a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen) melyek maradnak versenyben a szeptemberi NOB-közgyűlésig.

A birkózás nem új sportág, sőt, már az ókori játékokon, majd – az 1900-as olimpiát leszámítva – valamennyi újkorin is jelen volt, ám februárban a NOB vb úgy döntött, hogy a hét év múlva sorra kerülő eseményre – a londoni játékokon szerepeltek közül egyedüliként – nem garantálja a helyét, ezért kell újra kandidálnia az olimpiai programban maradás érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik