Sport

NOB: Bubka jó eséllyel pályázik az elnöki posztra

Szergej Bubka (szergej bubka, szerhij bubka, )
Szergej Bubka (szergej bubka, szerhij bubka, )

Az olimpiai és világbajnok rúdugró Szerhij Bubka is bejelentette, hogy indul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökválasztásán, így már hatan vannak versenyben a távozó Jacques Rogge utódlásáért.

A 49 éves Szerhij Bubka a múlt században, a szovjet érában, még Szergejként döntött 35-ször világcsúcsot, lett olimpiai (1992, Barcelona), és három ízben szabadtéren világbajnok (1983, 1987, 1991). Jelen állás szerint ő a legfiatalabb a NOB-elnöki posztra kandidálók között, nem mellesleg az ukrán olimpiai bizottság elnöke, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke. A NOB-nak 2000 óta tagja, jelenleg a végrehajtó bizottság (vb) tagja.

Korábban Thomas Bach, a NOB német alelnöke, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi, Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, aki szintén a NOB alelnöke, a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Vu Csing-kuo, a NOB vb tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, valamint Dennis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú vezetője jelentkezett be a posztért.

Szerhij Bubka (jobbra) remek kapcsolatot ápol a jelenlegi NOB-elnökkel, Jacques Rogge-gal
Fotó: AFP

Figyelembe véve az egykori orosz tagállamok erejét a sportdiplomácia területén (Ukrajna – labdarúgó Európa-bajnokság 2012, Oroszország – téli olimpia 2014, labdarúgó világbajnokság 2018), egy, a nemzetközi sportdiplomáciában még ma is jócskán jelen lévő „ex szovjet-szocialista” összefogással Bubka jó eséllyel pályázik a posztra.

A NOB 125. közgyűlése szeptember 10-én, Buenos Airesben dönt arról, ki lesz a jelenlegi belga elnök utóda, egyben a NOB kilencedik vezetője. Rogge 12 év után távozik a szervezet éléről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik