Sport

Meghalt egy spanyol hegymászó a világ hetedik legmagasabb hegyén

A nepáli Dhaulagirin Juanjo Garra ereszkedés közben elesett, és nem tudták lehozni a hegyről.

A katalán sportember halálának hírét a hegymászó blogján és Twitter-oldalán is megerősítette családja. A megmentésére tett erőfeszítések ellenére Garrának nem sok esélye volt a túlélésre, mert túl sok időt töltött extrém magasságban.

A hegymászó csütörtökön feljutott a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsára, majd megkezdte az ereszkedést. Az őt kísérő serpa azonban megcsúszott és magával rántotta őt. A spanyol hegymászó elesett és eltörte a bokáját, nem tudott mozdulni.

Juanjo Garra társa, Manuel González elmondta, olyan magasságban – 7700 méteren – voltak, amelyet nehéz elérni, helikopterrel pedig szinte lehetetlen. Pénteken González úgy döntött, tovább indul lefelé, hogy megpróbáljon segítséget szerezni, míg a serpa – aki most már egy katmandui kórházban lábadozik – Garrával maradt, egészen annak utolsó leheletéig. González fagyási sérüléseket szenvedett lábain.


Fotó: rtv.es

Szombaton mégis – a rossz időjárási körülmények ellenére is – helikopter indult a keresésére, de nem találta. Aznap még beszéltek Garrával, aki akkor már két éjszakát töltött 7700 méteren. Három serpának végül vasárnap délután sikerült feljutnia a szerencsétlenül járt sportemberhez, akinek oxigént, élelmet és gyógyszert vittek. Garra akkor azonban már nagyon gyenge volt, elutasította az oxigént – mondta el González. Múlt éjszaka egy másik csapat érkezett – soraiban egy orvossal –, de már nem találták életben a katalánt.

Az 50 éves Garrának a Dhaulagiri volt a nyolcadik nyolcezer méter feletti hegycsúcs, amelyet meghódított. Holttestét nem hozzák le a hegyről.

Az Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnésével kapcsolatos híreinket itt lehet elolvasni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik