Sport

Egyedül túlélhették volna Erőssék?

erőss zsolt (erőss zsolt, )
erőss zsolt (erőss zsolt, )

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke, Farkas Péter szerint Erőss Zsolt és Kiss Péter túl nagy távolságot akart megtenni egyszerre, és ezzel hibáztak.

Csütörtökön hivatalosan is eltűntnek nyilvánították a Kancsendzönga meghódítására indult két magyar hegymászót, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. Egyelőre csak találgatni lehet, mi történt a csúcstámadás után, ereszkedés közben, illetve a többi expedíciós csapat elmondaási alapján lehet összerakni a történetet.

Carlos Soria, a 74 éves spanyol hegymászólegenda is fent volt a hegyen Erőssékkel együtt, és megdöbbentő informáciákat mondott el a csúcstámadásról, valamint a rögzített rádióbeszélgetések alapján arra lehet következtetni, hogy Kiss Péter az életét adta Erőssért.

Farkas Péter, a hegymászó szövetség elnöke is megszólalt az ügyben. Elmondta, túl alacsonyról indult a két magyar, ez lehetett a tragédia oka.

Fotó: MTI

“Ebből már lehetett tudni, hogy baj történhet, mert túl nagy távolságot akartak egy nap alatt megtenni. Ilyen magasan percenként egyetlen lépést lehet tenni” – idézi a Blikk Farkast, aki szerint tudni kell feladni és visszafordulni.

Az elnök arra utalt, hogy több mint 24 órán át tartott a csúcstámadás, és ez veszélyesen sok idő, valamint a két magyar mászó a koreai csapattal és a hegyen tartózkodó olasz sportolóval együtt akart a csúcsra érni. Farkas elmondta, a szövetség vélhetően meghallgatásra hívja be Kollár Lajos expedícióvezetőt hazatérte után.

“A napvilágot látott hírek alapján a hegymászók rossz döntéseket hozhattak a hegyen, de még nem világos, hogy miért” – ezek már Kunos Gábor, a szövetség magashegyjáró szakreferensének szavai. Úgy véli, a csapat közösen határozott a továbbhaladásról, viszont elképzelhető, hogy egyénileg a visszafordulás mellett döntöttek volna.

A Marca.com internetes oldalon Carlos Soria újabb információkkal szolgált a múlt héten történt eseményekről.

“Nehéz elmondani azt a szomorúságot, ami az alaptáborban tapasztalhatő. Öt ember halt meg a hegyen. Ne memlékszem ilyen tragédiára az elmúlt 50 évben, de a hegyek már csak ilyenek. 11 hegymászó vágott neki a csúcsnak, közülük öten elhunytak, a többiek fagyási sérüléseket szenvedtek, és volt aki megvakult. Másik 15 úgy döntött, inkább visszafordul, és ez volt a logikus” – idézi a cikk Soriát.

“A hegyeken az első, és legfontosabb dolog a biztonság, és az életed. Amikor már csak 200 méterre vagy a csúcstól, és látod, milyen közel van, normális, hogy az érzelmek vezérelnek. Azonban többet lehet ezzel veszíteni, mint nyerni. 8000 méter fölött a fáradtság hatványozódik, sokkal több időt vesz igénybe a mászás, mint gondolnád, és már rád is esteledett, elfogytak a kötelek. Muctu serpa engem is bíztatott, hogy menjek tovább, de inkább visszafordultam. Sajnos bejött a jóslatom.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik