Sport

Ez történhetett Erőss Zsoltékkal

erőss zsolt (erőss zsolt, )
erőss zsolt (erőss zsolt, )

Vincze Szabolcs, az expedíció szóvivője szerint két lehetséges „forgatókönyv” létezik.

A csütörtöki volt a magyar hegymászás egyik legtragikusabb napja, ugyanis hivatalosan is eltűntnek nyilvánították a Kancsendzönga-expedíció két magyarját, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert. Egyelőre nem tudni, hogyan tűnt el a két hegymászó, a lehetséges történéseket Vincze Szabolcs, az expedíció szóvivője próbálta meg felvázolni:

„Szerintem két lehetséges forgatókönyv létezik. Az első, hogy mivel kimerültek voltak, nem tudtak leereszkedni a IV-es tábor feletti ún. rámpán, aminek átmászása még egy kipihent mászótól is teljes koncentrációt követel. Ha így van, akkor előbb Kiss Péter, majd Erőss Zsolt csúszott ki, és zuhant le a rámpáról, és mivel testüket eddig nem találták meg, talán ez a valószínűbb verzió. A másik, hogy a kimerültség, és a kétszeri 8000 méter környéki kényszer bivakolás (éjszakai menedék építése, hóba, hó alá ásás – a szerk.) már sok volt nekik, és megfagytak a hegyen. Biztosat nem tudunk, és soha nem is fogunk tudni.

Tény: három nap után nincs esélye annak, hogy élve előkerülnek. Ebben a magasságban ennyi idő túlélhetetlen, és mivel az utolsó napon, mikor még látták Zsoltot, Peti már nem volt képben, ő pedig lassan ereszkedett, az is valószínűtlen, hogy akár más úton érhették el az alsóbb területeket. A keresésükre igyekvő serpák pedig semmi nyomot nem találtak arra vonatkozólag, hogy a 7600 méteren álló négyes táborba leértek, de más csapatok sem bukkantak Zsolték nyomaira. Ezek az információk beszédesek. A hivatalos közlemény szerint eltűntek, és ez a Himalájában egyet jelent azzal, hogy nem kerülnek elő többé élve” – írta Vincze a hoparduc.hu oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik