Sport

Risztovot pilóták nyugtatták meg az Európa Kupa előtt

risztov-eva(4)(960x640)(1).jpg (risztov éva, )
risztov-eva(4)(960x640)(1).jpg (risztov éva, )

Olimpiai bajnok úszónőnk fél a repüléstől, de maga a kapitány nyugtatta meg, hogy semmi gond nem lesz. Nyíltvízi úszóink Tel-Avivba utaztak az Európa Kupára.

Pénteken rajtol el az úszók idei nyíltvízi Európa Kupa-sorozata az izraeli Bat Yamban, ahol indul a londoni olimpia magyar bajnoka, Risztov Éva is. Az első állomáson, amelyet nem az olimpiai távon, vagyis 10 kilométeren, hanem 7,5 kilométeren rendeznek meg mindkét nem számára, ugyancsak ott lesz a szereplők sorában Olasz Anna, illetve a férfiak mezőnyében Gyurta Gergely, továbbá öten a honi utánpótlás képviseletében. A viadalra 11 ország versenyzőit nevezték.

Kiss László, a magyar úszóválogatott (benne a nyíltvízi részleg) szövetségi kapitánya csütörtökön elmondta, hogy eredményes részvételre számít. Már csak azért is, mert – amint arról a tavalyi ötkarikás játékok másik magyar  aranyérmes úszójával, Gyurta Dániellel közösen tartott százhalombattai sajtótájékoztatóján beszámolt – nagyszerű edzőtáborozáson van túl Risztov is.

„Évi és Dani egyformán Hódmezővásárhelyen dolgozott, nagyon kemény és sikerrel kecsegtető munkát végeztek el, akárcsak a kis Gyurta. Bízom benne, hogy Dani öccse és Évi is jó eredménnyel rukkol ki Izraelben, bár mindketten a felkészülés kellős közepén járnak, vagyis a csúcsforma még odébb van, mert arra az év legfontosabb versenyén, a júliusaugusztusi barcelonai világbajnokságon lesz majd szükség” – mondta a szakvezető.


Risztov fél a repüléstől
Fotó: Weber Shandwick

Érdekesség, hogy Risztov fél a repüléstől, ám a szerdai elutazás előtt a repülőgép kapitánya, Szalai Ferenc a pilótafülkében látta vendégül olimpiai bajnokunkat, akit megnyugtatott: egészen Tel-Avivig kék az ég, úgyhogy sima útra lehet számítani.

Izrael után az EK-széria Magyarországon folytatódik, méghozzá június 22-én, a magyar úszás napján Balatonfüreden. Nemcsak szakmai, hanem anyagi szempontból is érdemes kiemelkedően teljesíteni a sorozaton, mivel az összesítés legjobbja mind a nőknél, mind a férfiaknál 3500 eurót kap jutalmul. A kontinentális szövetség, a LEN az Európa Kupa egészét 21 ezer euróval dotálja, ennyit osztanak fel a legeredményesebbek között.

Az EK programja

1. állomás: május 24., Bat Yam (Izrael) – a táv: 7,5 km

2. állomás: június 22., BALATONFÜRED – 10 km

3. állomás: július 28., Kocaeli (Törökország) – 5 km

4. állomás: augusztus 3., Hoorn (Hollandia) – 10 km

5. állomás: augusztus 10., Navia (Spanyolország) – 7,5 km

döntő: augusztus 17-18., Hamburg – 10 km és 5 km

Ajánlott videó

Olvasói sztorik