erőss zsolt (erőss zsolt, )
Sport sport

Továbbra is életveszélyben Erőss Zsolték

A két magyar mászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter kedd este még életjelt adott magáról, de immár másodszor 8000 méter felett kellett eltölteniük az éjszakát.

Ahogy beszámoltunk róla, a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsának sikeres meghódítása után a leereszkedés közben bajba kerültek a magyar hegymászók,  Erőss Zsolt és Kiss Péter.

A hoparduc.hu beszámolója szerint Erőss Zsolt hétfő este 20 órakor hangjában komoly bajt sejtetve hívta a tábort, és az ott tartózkodó Kollár Lajosnak jelezte, nagyon legyengült, nem tud továbbmenni. Kiss Péter ekkor valahol 60-100 méterrel előtte ereszkedett.

A mászók kb. 8300 méteren, -30 fokban töltötték az éjszakát, Erőss félóránként jelentkezett be a rádión. Hajnalban kicsit pihentebben elindult lassan lefelé. Túlélte az első fagyásveszélyes éjt.

Kedden újabb egy óra elteltével Kiss Péter mellé ért, így Kollár Lajos vele is beszélni tudott. Péter megerősítette, hogy Zsolt egy kicsit rossz bőrben van, de masszírozza és lassan ereszkednek lefelé.

Miközben a magyar hegymászók araszoltak, a kettes tábort elvitte egy lavina, és meghalt egy koreai mászó és a sherpája.

Erőss Zsolt a csúcson
Fotó: MTI

Mindeközben Péter vagy lemaradt, vagy újra leelőzte Zsoltot, mert az alaptáborból a távcsővel csak egy embert lehetett látni. Zsolt nem tudott magyarázatot adni, hiszen a beszéd is nagyon nehezére esett, de folyamatosan, lassan ereszkedett lejjebb. Egészen 8100 méterig. Ott lekuporodott és újra elaludt.

3 óra múlva, jól hallhatóan pihentebben és jól artikulálva hívta az alaptábort és jelezte, elindult lefelé a 7600 méter magasan lévő négyes táborba.

Közben Kollár Lajos szervezte a mentést, és sikerült tetemes összegért egy kéttagú sherpa mentőcsapatot találnia. A sherpák azzal a céllal vágtak neki a hegynek, hogy szerda reggelre elérjék a négyes tábort és segítsék a mászókat lejjebb ereszkedni, akár az alaptáborig.

Itt tartunk, most. 500 méteren múlik az élet. Amint újabb hír érkezik a magyarokról, természetesen beszámolunk róla.

Magyarok a világ nyolcezresein:

A magyar hegymászók a Kancsendzönga elérésével a világ 12., nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát hódították meg a 14 közül.

A „Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciósorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A „nyolcezresek” közül immár csak az Annapurna és a K2 van hátra.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.