Sport
erőss (erőss)

Szurkolunk, de “minek megy oda és kinek a pénzéből”?

Semmi hír Erőss Zsoltról és társáról Kiss Péterről, akik meghódították a 8586 méter magas Kancsendzöngát, de lefelé menet eltűntek. Az expedíció sajtósa szerint kevés a remény a túlélésre. Mint ahogy arra is, hogy méltóságteljesen reagáljunk a hírre.

“Nehéz kimondani, de szinte semmi remény nincs arra, hogy a magyar hegymászók életben vannak” – ezt Vincze Szabolcs, a Magyarok a világ nyolcezresein nevű expedíciósorozat sajtófőnöke mondta szerda délelőtt. A két magyar hegymászó eltűnt, és az egyik spanyol lap szerint már nem élnek.

A hírre sokan reagálnak, sokféleképp a Sport24-en, ezekből idézünk.

Többen a család fontosságát említik, nevezetesen Erőss Zsoltnak, aki egy 2010-es túra alatt elveszítette egyik lábát, két kisgyermeke, a négyéves Gerda és a kétéves Csoma jövőjét kellett volna előtérbe helyeznie, semmint saját álmai megvalósítását.

Mariann szerint: „Egy független ember azt csinál amit akar,….de egy kisgyerekes apa gondolhatna felelősségtudattal a gyerekére. A hegy, vagy a gyermekem,…nálam nem lenne kétséges a döntés. Zsolt már eddig is sokat letett arra a bizonyos asztalra,…szóval tudni kell méltósággal befejezni. Összességében nagyon drukkolok, hogy életben vannak és vissza fog térni a családjához!”

József így ír: „Nagyon sajnálom és remélem, hogy megmenekülnek! Azonban nem értem miért érzi valaki magát jobban a hegycsúcson, hónapokra elszakadva a családjától, a gyereknevelés, a ballagás stb örömeitől távol? ! Ebben részt vállalni, ez lenne az igazi kihívás és sikerélmény!!!”


Fotó: MTI

Vannak, akik ugyanezt a kérdést anyagi oldalról közelítik meg, István például így:

„Ha sajnálatosan igaz a hír, Ő oda került, ahova mindig is vágyott. A családjának a megélhetését minden bizonnyal bebiztosítja egy ilyen ember arra az eshetőségre, ha Ő a hegyen maradna. Nem ítélheti el senki, mert mindenki más és más szemszögből látja a világot, és alakítja értékrendjét. Ha Őt ilyennek fogadta el a családja, akkor mindenki másnak is meg kell próbálnia. Mindenki szembenéz a saját kihívásaival, csak vannak, akiknek a sajátja a templom tornya alatti magasságokban van!”

Andrea nevű olvasónk még határozottabban formált véleményt: „Nem adok pár órát és 1 ország fog “gyűjteni” az árváinak akire btos hagyott pár milla biztosítást,fél ország fogja”sajnálni”…kiket is????minek indult el???ha meg felvállalta,akkor ennyi…az Ő gyerekeinek btos nem lesznek anyagi gondjaik…hol vannak itt pl. a tleg árvák??akiket kilakoltattak,elszakítottak szüleiktől???sorolhatnám ebben a retkes országban…azokat kéne támogatni,nem az ilyen idióta fanatikus marhákat…ámen…hihiiiiiiii…”

Mások arra kíváncsiak, honnan teremtette elő a pénzt expedícióira Erőss Zsolt, és többen inkább beteg gyerekek megsegítésére költenék a szponzorációs összegeket.

„És ugye ezt még a kormány is támogatta, 1, vagy 2 millióval. Igazi csodapáros, egyiknek műlába, a másik sose járt még 4 ezer felett, és nekiugranak 8 ezer feletti csúcsnak, ez vicc. Majd 2000 év múlva kiássák az ufók, mint az Ötzit” – írja egy olvasónk, félig-meddig utalva arra, hogy a magyar állam 4 millió forintot szánt az expedícióra, valamint arra is utalást tesz, hogy Kiss Péter még „csak” az Alpok magasságaiban edződött.

A cafeblogon az egyik blogger a felelősségről ír. “Megértem, hogy fanatikus őrült volt, de akkor NEMET kellett volna mondania a családalapításra. Látta, hogy folyamatosan halnak mellőle a hegymászók, és várható volt, hogy egyszer ő is sorra kerül. Akkor miért kellett neki a két kisgyermek is, nem hiszem, hogy gyerekek minden vágya, hogy apa nélkül nőjenek fel. Ez az emberi felelőtlenség csúcsa.”

A Facebookon is megy a “vita”:

Andrea is a család szerepét emelte ki: “Nagyon sajnálom őket én is természetesen. Most hallottam a hírt a rádióban, hogy gyakorlatilag semmi esély nincs már arra, hogy túlélték. De valamit muszáj elmondanom, és biztosan nagyon fogtok utálni érte. Az Erőss Zsolt feleségének a kétségbeesett arcát sosem felejtem el, amikor az előző baleset után a férje kórházi ágyánál ült…amikor napokig azt hitte, hogy a férje meghalt, és imádkozott kétségbeesetten a a férje életéért.

És mit mondott Zsolt? Azt, hogy neki a hegymászás az élete, és folytatja…szóval nem értem, hogy hol vannak az értékrendek. Bennem akkor egy világ dőlt össze és ahogyan láttam, a feleségében még inkább. Szóval van ésszerűség és van kihívom magam ellen a sorsom is. Sajnálom a feleségét és sajnálom a családját, hogy ezt kellett megélni. Nem egy hálás és szerető családot kaptak… ennyit mindenképpen szerettem volna hozzáfűzni, hiszen az éremnek több oldala is van.”

“Az a környék nagyon erős energetikailag. Ha nem adják fel, lejönnek. És nem adják fel!!!!!!” – írja Ilona.

“De ha meghalna , méltó halálban részesül. Nem párnák közt az ágyban, hanem a hegycsúcson!” – mondja Zoltán, míg Péter így ír: “Igazi őrültek…De remélem lejönnek élve,Uraim ha már felmentetek,tessék lejönni! Szurkolok”

“A magyarok a jég hátán is megélnek, remélem ez a sztereotípia, előítélet tényleg igaz lesz!” – reagált egy örök optimista kommentelő.

“Az a hibás, aki odaküldte” – írja László az FN24 Facebook-oldalán, majd így folytatja: “Én is akartam tízemeletes házak tetejéről leugrálni, de túl veszélyesnek tartottam, és ráhagytam.”

Gábor higgadtan értékel: “Ezt a sportot sosem értettem, de Erőss nyilván a megszállottja: ha valaki már elveszti a fél lábát (és majdnem az életét), majd újra kockáztatja az életét, az nyilván “nem normális” (értsd: megszállott).

Emberileg sajnálom (főleg a hozzátartozókat, barátokat), de mellette látni kell, hogy ez bizony bőven benne volt abban a pakliban, melyből ő (és Kiss Péter) önként húztak lapot. Erőss esetében nyugodtan mondhatjuk, hogy 19-re (talán 20-ra?)…”

„Hősök” – írja valaki, mire egy másik olvasónk így reagál: „Hősködő barmok!”, sokan pedig azt mondják, Erőss játszott a tűzzel, várható volt, hogy „megég”. „Legalább tökösen léptek le” – mondta egy másik kommentelő.

„Akinek nagy álmai vannak annak nagy árat kell fizetnie érte….Férfiak. Remélem még életben találják őket!!!” – írja Kálmán, többen pedig azt írják, ha a spanyol értesülések szerint végzetes volt a túra, Erőss Zsolt boldog emberként távozott.

Mária egy érdekes dologra hívja fel a figyelmet megjegyzésével: „Az a meglepő, hogy tegnap még egy sor, nagyon sértő és ellenséges bejegyzést olvastam. Most, hogy baj van, fordult a kocka. Sok emberben megjelenik az együttérzés. Miért kell rossz hír ahhoz, hogy képesek legyünk egymásnak szurkolni a sikerért, vagy ilyen esetben az életéért? Én még imádkozom, hátha mégis…”

Ferenc Alpár szerint: „Szégyen, amit egyesek a kommentekben írnak. Ezek az emberek emberfelettit teljesítettek. Erős Zsolt tiszteletet érdemel és nem megrovást, hogy a lába elvesztése után is aktív maradt. Senkinek nincs joga megszólni őket, amiért ezt a sportot választották. A hegymászás a világ egyik, ha nem a legnehezebb sportja, és itt olyanok ítélkeznek a kommentekben, akik hegyet csak fényképen láttak. Tisztelet az eltűnt hegymászóknak!”

„Nagyon sajnálnám, ha nem kerülnének elő, és nem akarok poénkodni, de Pintér küldött nekik sms-t?” – írja Anikó, majd József így válaszol neki: „3-nap múlva előkerülnek, mint a “kajakos-surmó”…..igy van “hírértéke”..,ha belepumpált a fidesz X-milliót….”

A vélemények nem a Sport24 szerkesztőségének álláspontját tükrözik.

Több médiaszemélyiség is posztolt a Facebookon. Hogy mit, ide kattintva lehet elolvasni.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha Mohácson meg lehet szorongatni a Fideszt, az ébresztő lenne Orbánnak

A régóta stabilan fideszes baranyai városnak tavaly szinte „balesetként" szocialista polgármestere lett, miután a települést irányító polgármester váratlanul elhunyt a kampány közben. Az azóta eltelt közel egy évtől legkevésbé az ellenzék megerősödését várták, de nem kizárt, hogy mégis ez történt. Mohács ma újra választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.