Sport

Olasz ellenfele betámadta Aján Tamást

Szinte hihetetlen, de dr. Aján Tamás 1976 óta, azaz 37 éve van benne a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség vezetésében. A sportvezető jelen állás szerint 78 éves koráig lesz a szervezet elnöke.

A legnehezebben kivívott, éppen ezért az eddigi legkedvesebb győzelmeként értékelte dr. Aján Tamás, hogy újabb négy esztendőre elnökévé választotta a 188 országot számláló Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).

Dr. Aján Tamás átveszi az újabb négy évre szóló megbízatást
Fotó: MTI

A moszkvai tisztújító kongresszuson hétfőn dőlt el, hogy a magyar sportdiplomata marad a posztján. Az eddig ellenjelöltek nélküli tisztújításokkal ellentétben ezúttal igen komoly kihívással nézett szembe. Bár végül négy jelölt is visszalépett – kettő az ő javára –, a legerősebb vetélytárssal, az Európai Súlyemelő Szövetséget irányító olasz Antonio Ursóval meg kellett küzdenie. 80:55 arányban Aján magabiztosan nyert.

Immár negyedszer szavaztak bizalmat, maradéktalanul boldog vagyok, hiszen nagy és izgalmas versenyben győztem” – nyilatkozta újraválasztását követően, kedden az MTI tudósítójának.

Egy erős sportág – jelentette ki a 74 éves sportvezető – mindenkit jobban vonz, mint egy összedőlni akaró és kevésbé erős. A szavazás eredménye bebizonyította, hogy jó úton járunk.”

Aján Tamás megállapítása szerint mindez nem azt jelenti, hogy minden tökéletes a sportágában. „Nagyon sok szakmai dolgon én is szeretnék változtatni a jövőben, például a világbajnokságok lebonyolításán, de el akarom érni, hogy újabb világkupák legyenek, súlyemelő-akadémiák működjenek valamennyi kontinensen” – hangoztatta. Emellett szükségesnek látja ösztöndíj-program beindítását, a szponzorálási lehetőségek bővítését, s úgy ítéli meg, hogy a doppingellenes küzdelemben is vannak további teendők.

Dr. Aján Tamás tisztségei

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét kora ellenére fantasztikus vitalitás jellemzi, 1965 októbere óta dolgozik a magyar, majd a nemzetközi sportéletben, többnyire párhuzamosan több szervezetben is:

1965 október 15: az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) módszertani osztályának előadója
1968 januártól: a Magyar Súlyemelő Szövetség főtitkára
1976: a frissen alakult Európai Súlyemelő Szövetség alelnöke
1976: a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség főtitkára, majd 2000-től elnöke
1983: az OTSH alelnöke, miniszterhelyettes
1989–2005: az OTSH-t felváltó Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
2000: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségének tagja
2000: a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA elnökségének tagja
A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke
A jereváni egyetem díszdoktora

Aján Tamást vegyes érzésekel töltötte el, hogy olasz kihívója „betámadta”. „Mint sportember, én egészséges versenylázban voltam a választás előtt. Ami egy kicsit a kedvemet szegte, az az, hogy az olasz kolléga nem egy választási programot tett le, hanem a személyeskedés irányába vitte el a beszédét” – jelentette ki a régi-új elnök, aki azonban a negatív kísérőjelenségek ellenére az együttműködést, a közös ténykedést pártolja.

„A küldöttek megértették a programomat, s bár 55 nem szavazat is érkezett, mindenkitől azt várom el, hogy belássa: erőnket egyesítve, együtt kell dolgoznunk a súlyemelés jövőjéért.” – mondta Aján Tamás.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.