Sport

Ezüstvasárnap Szegeden

női kajaknégyes (női kajaknégyes, )
női kajaknégyes (női kajaknégyes, )

A londoni olimpián első helyen végző női kajaknégyes a második lett a szegedi kajak-kenu Világkupán. Mellettük két másik hajó is ezüstöt szerzett, míg Vasbányai Henrik a harmadik pozícióban zárt.

Mivel szombat éjszaka komoly vihar csapott le Szegedre, így a vasárnap délelőtti döntőket borús, szeles időben rendezték meg a Maty-éren, vagyis az időjárás nem igazán kedvezett a kajak-kenusoknak.

Az első futamon egyébként máris honfitársunkért szoríthattunk, hiszen a K-1 500 méter C döntőjében Szalai Tamás volt érdekelt. Féltávig nagyon jól ment Szalai, hiszen az első helyen halad a szerb Rajinovic és a brit Boyton előtt, azonban a végére elfáradt, és a jól hajrázó tunéziai Mohamed Ali Mrabet mindenkit állva hagyva elsőként ért célba. Szalai így a második lett.


Fotó: MTI

A kenusok 200 méteres B döntőjében a szegedi Horváth Gábor állt rajthoz, de sok reménye nem lehett az előkelő helyezés megszerzésében, hiszen nagy nevek szorultak ki az A fináléból, így a bolgár Hazara és a kanadai Oldershaw is előtte végzett. Horváth végül az ötödik lett, 7,5 tizeddel lemaradva Hazarától.

Férfi K-2 200 méteren két egységünk is B döntős volt: a Kadler Viktor, Hérics Dávid összeállítású hajó a második helyen ért célba a fehérorosz duó előtt, míg a Sík Márton, Beé István kettősünk a negyedik lett.

“Márciusban műtötték a térdemet, több szalagom is elszakadt, így nem a legjobb körülmények között telt el a tavasz. Dávidnak ősszel volt bokaszalagszakadása, vagyis van mit behoznunk. Ettől függetlenül jónak érzem a teljesítményünket, még a sebességen van mit javítani, de jó úton haladunk” – nyilatkozta Kadler az icfworldcupszeged.com-nak.

Fotó: MTI

A nap első A döntőjében – K-4 500 méter – rögtön az olimpiai bajnok női kajaknégyesünk mutatta meg magát, és titkon azért a legfényesebb medált vártuk tőlük. Sajnos az arany nem jött össze, hiszen a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina összetételű négyes a második helyen ért célba a lengyel kvartett mögött, mindössze négy tizeddel lemaradva. Tegyük hozzá, Fazekas-Zur kisebb betegséggel bajlódott, ráadásul a hölgyek az ötkarikás játékok óta először edzettek újra együtt, így a felkészülésük meglehetősen rövidre sikeredett.

“Örültünk, hogy végre csapathajóba ülhettünk, hiszen ez a verseny színesítette a felkészülésünket. Nem volt tökéletes ez a pálya, de nem is volt olyan rossz, mint amennyire az első pályáink lenni szoktak” – mondta a futam után Szabó Gabriella.

Férfi K-1 500-on is szerzett a magyar kontingens egy ezüstöt, hiszen Dombvári Bence egy rendkívül szoros befutóban kapott csak ki az ausztrál Ken Wallace-tól, hiszen a magyar versenyző 12 ezreddel volt csak lassabb.

Vasbányai Henrik pedig bronzérmet zsebelt be a C-1 500 métern, lengyel és orosz riválisa mögött, míg a szám másik magyar indulója, Mike Róbert a hetedik lett.

Két tehetséges magyar fiatal is remekül szerepelt 200 méteren K-1-ben, hiszen a szám abszolút esélyesei mögött Tótka Sándor negyedik lett, és csak egy tizeddel maradt le a dobogóról, míg Dudás Miklós ötödik helyen ért célba.

Fotó: MTI

“Jó érzés, nagyon. Erőt ad ez az eredmény ahhoz, hogy még keményebben dolgozzak, és remélem jövőre már dobogós eredménnyel tudjuk felhívni magunkra a figyelmet” – nyilatzkotra Tótka Sándor.

Szintén ilyen távon, kenuban Lantos Ádám is nagyszerűen helyt állt, hiszen ötödik lett, csakúgy, mint a hölgyek K-1-es, 200 méteres döntőjében Vad Ninetta. Ebben a futamban ott volt a vizen Kozák Danuta is, de olimpiai bajnokunk csak az utolsó helyet szerezte meg, de ebben az eredményben az is közrejátszott, hogy alig 30 percet pihenhetett a négyes verseny után.

Kenukettesben, 200 méteren a Nagy Péter, Lantos Ádám duó a negyedik, a Bozsik Attila, Horváth Gábor kettős pedig ötödik pozíciót szerezte meg a fináléban.

Női kajakkettesben nem sikerült ilyen jól a magyaroknak a szereplés, hiszen a Tóth Dzsenifer, Hagymási Réka páros hetedik lett, mögöttük nyolcadikként pedig a Szabó Petra, Szilvásy Nóra duó ért célba.

A délelőtti program utolsó döntőjében meglepetésre tovább bővült az éremgyűjtemény, hiszen C-1 200-on Takács Kincső igaz, hogy majd egy másodpercet kapott a bolgár Staniliya Stamenovától, de behozta a magyar hajót a második helyre, vagyis újabb ezüstéremnek örülhetünk. A finálé Lakatos Zsanett is szépen versenyzett, ő a negyedik lett.

A délutáni programban hat döntőben is magyar éremért szoríthatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik