Sport

Csak megráncigálni tudták a finnek bajszát

starkbaum (jégkorong, osztrák, kapus)
starkbaum (jégkorong, osztrák, kapus)

Újra maradéktalanul boldog lehet a hazai közönség: a svéd-finn közös rendezésű jégkorong-világbajnokságon mindkét házigazda diadalmaskodott.

A franciáknak nem sikerült csütörtökön szerzett skalpjuk mellé még egyet begyűjteni: az amerikaiak az első harmadban elhúztak kettő nullra. Ezután hiába sikerült egy góllal megnyerni a galloknak a másodikat, a harmadikban az észak-amerikaiak kétszer is bevették Cristobal Huet kapuját, a hajrában már csak egy szépítésre futotta a két napja még bombameglepetést okozó csapatnak.

Számunkra annyira nem meglepetés az, hogy továbbra is hasít Svájc a stockholmi csoportban: ötből öt mérkőzését megnyerve állnak az élen tizennégy ponttal, miután szombaton 4-1-es győzelmet arattak a dánok felett is. A mérkőzés középső harmadában ugyan egy kapumegkerülős góllal visszatértek a dánok esélyei, ezzel szépítettek 2-1-re ugyanis. Az alpesi gárda nem sokáig hagyta reménykedni ellenfele szurkolóit, a harmadik harmadban még két gólt ütöttek gyorsan, hogy még csak kicsit se legyen izgalmas a vége.

Aki nem ismeri a jégkorong legszerethetőbb vonását, talán el is kapcsolt a finn-osztrák mérkőzésről két harmad után. Ekkor már három nullára vezettek szomszédaink ellen a finnek. Papírforma – mondhatnánk, ráadásul a második harmad hajrájában különösen durva megmozdulása után 5 perc plusz végleges kiállítást kapott Daniel Welser, azaz a házigazdák öt percnyi emberelőnyhöz is jutottak.

Alighanem fórjuk alatt már azt kívánták, hogy bár minél hamarabb kiegészülnének az osztrákok. Szomszédainknak ugyanis sikerült három percen belül két gól is szerezniük emberhátrányból. Egyenlíteni azonban már nem tudtak. A finn edző időt kért, és akármit is mondott csapatának, működött. Egy perc alatt két gól lőttek a záró harmad felénél. Megbosszulta magát a rengeteg kiállítás is: a végül teljesen összezuhant csapatot 7-2-es végeredménnyel döngölte jégbe a tomboló közönsége előtt játszó finn válogatott. Nem sikerült az újabb bravúr a pénteken a szlovákok ellen csodát tévő osztrákoknak.

A svédek úgy látszik, hogy beleszerelmesedtek a kettes számba: hat meccsükből négyen szereztek ennyi gólt a lefújásig. Érdekes, hogy ez egyedül a svájciak ellen nem volt elég ez a győzelemhez. A kiesés felé sodrodó szlovének ellen azonban nem volt szükségük több gólra, ellenfelüknek nem sikerült gól szereznie.

Eredmények – A csoportos vb, 9. játéknap

S csoport (Stockholm):
Svédország-Szlovénia 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)
Svájc-Dánia 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)

H csoport (Helsinki):
Finnország-Ausztria 7-2 (2-0, 1-0, 4-2)
Egyesült Államok-Franciaország 4-2 (2-0, 0-1, 2-1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik